Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Barn tog med sig granat från skjutfält och elev åtalad för stryptag.

Skåne

Ett område av Lasarettsboulevarden har varit avspärrad under tisdagskvällen och nationella bombskyddet fanns på plats. Detta efter att ett barn, under hela sommaren, haft en granat som hen hittat på Rinkaby skjutfält.

Klockan 19.40 på tisdagen fick polisen uppgifter om ett misstänkt farligt föremål på Lasarettsboulevarden invid en förskola. Det verkar röra sig om någon form av granat som ursprungligen hör till militären i Rinkaby.

– Det är ett barn som säger att de haft den här pjäsen hela sommaren, att den hittats på Rinkaby skjutfält och att den sedan tagits med därifrån, säger Christer Fuxborg vid polisens ledningscentral.

– I och med att det är osäkert om föremålet kan vara skarpladdat och att det ser ut som det kan vara en granat, så tar vi det säkra före det osäkra.

Nationella bombskyddet var vid 22-tiden på väg mot platsen där föremålet ligger, utomhus, för att säkerställa så ingen kommer till skada. Platsen är avspärrad, enligt Fuxborg.

Utifrån de uppgifter som hittills kommit in till ledningscentralen under kvällen kan han inte utläsa hur pjäsen kommit till platsen där den nu ligger.

– Barnet har väl haft den hemma i sin ägo, men varför den hamnat där den nu är går inte att säga, kanske att barnet tagit med den till förskolan.

Strax innan 23.30 på tisdagskvällen oskadliggjordes föremålet, som låg vid en rabatt intill en avsats till Vintergatans förskola, av nationella bombskyddet.

En ung kille har åtalats för att på en skola ha misshandlat en annan elev med flera slag och även tagit stryptag. Händelsen utspelade sig tidig eftermiddag en dag i slutet av mars. Vittnen slog då larm till skolpersonal om ett pågående slagsmål i ett omklädningsrum.

När en lärare kom dit såg denne hur den nu åtalade ynglingen hade en annan elev i ett strypgrepp runt halsen. Därefter avbröts bråket.

Till svar varför eleven gjorde på det här viset ska läraren ha fått att ”jag kände för det”.

Av förundersökningen framgår också att upprinnelsen till situationen ska ha varit att den utsatta eleven gått emellan och avstyrt ett bråk där den nu åtalade eleven var inblandad.

Målsäganden ska i samband med detta också ha fått slag i bakhuvudet och i ryggen samt rivmärken på halsen. I förhör har den utsatte eleven sagt att han är rädd och upplever att skolan inte tar tag i problemet, som pågått i cirka ett års tid.

Den misstänkte förnekar brott.

Sverige

En bankomat på Sjöbo torg är helt demolerad efter ett sprängdåd som inträffade vid 01.45 natten till onsdag. En man har gripits misstänkt för sprängningen – en annan misstänkt är fortsatt på fri fot.

Ett vittne uppger för BT att det var en fruktansvärd upplevelse för hela familjen att vakna av smällen.

Polisen bekräftar vid 04-tiden på onsdagsmorgonen att någon form av sprängmedel har använts vid bankomatsprängningen på Sjöbo torg. Under natten har polisen haft flera patruller på plats.

– Vi har haft ett intensivt arbete under hela natten och vi har lyckats säkra flera spår efter gärningsmännen som ska vara två, säger Joakim Danz.

En dryg timma efter sprängdådet lyckades polisen gripa en av gärningsmännen på en moped. Tillsammans på mopeden fanns ytterligare en person som lyckades komma undan.

En man i södra Dalarna delade IS-propaganda på Facebook – och fick i somras besök av Säkerhetspolisen. Nu åtalas mannen, som är i 60-årsåldern, för olaga våldsskildring, rapporterar SVT Dalarna.

I förhör med Säpo förnekar mannen brott då han menar att han inte var medveten om att det var olagligt att dela filmen. Han säger sig inte heller sympatisera med organisationen.

Däremot säger mannen att han spred filmen, som bland annat visar hur soldater från Syriens regeringsstyrkor avrättas med bakbundna händer, för att han sympatiserar med handlingarna på klippet. (TT)

Världen

USA:s president Donald Trump är redo att förutsättningslöst träffa Irans president Hassan Rohani, säger finansminister Steven Mnuchin. Samtidigt upprätthåller Washington "maximalt tryck" på Teheran genom sanktioner.

Presidenten har klargjort att han gladeligen har ett förutsättningslöst möte, säger Mnuchin.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo svarar "säkert" på frågan om Trump kan tänkas träffa Rohani i samband med att FN:s generalförsamling samlas i New York senare i september.

Mnuchins klargörande kom en och en halv timme efter offentliggörandet att Trump sparkar den hökaktige John Bolton som nationell säkerhetsrådgivare. Men finansministern duckade på frågor om Boltons avsked kan innebära en mjukare linje gentemot Iran.

Mnuchin presenterade samtidigt också beslut om att sätta upp flera ledare för olika Irankopplade organisationer på USA:s terrorlista. (TT)