Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Ung man anhållen efter krock med polisbil i Kristianstad.

Riksväg 24 öppen igen efter brand i lastbilssläp. Misstänkt påverkad stoppad på E22.

Skåne

Den man som ska ha kört in i en polisbil på onsdagskvällen har nu anhållits misstänkt för flera brott.

Riksväg 24 som stängdes strax norr om Finja i Hässleholms kommun efter en brand i ett lastbilssläp har nu öppnats igen.

Ingen är heller gripen efter det brutala rånet i Sövestadsbygden på onsdagskvällen.

En bilförare i 45-årsåldern stoppades av polis på E22 i Kristianstad strax efter klockan 02.30 på natten till torsdagen.

Kvinnan misstänks ha varit påverkad av både alkohol och narkotika och fick lämna blodprov.

Brottsrubriceringen är inledningsvis grovt rattfylleri, enligt polisen.

Blekinge

Vid 20-tiden på onsdagskvällen ska två personer ha gått till attack i en frisersalong i Olofström.

– De hade tillhyggen i händerna. Två personer har tagit sig in och huggit mot två personer, säger Magnus Hansson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

En man som befann sig i lokalen skadades. Han ska ha fått ett mindre skärsår på ena armen, men behövde inte föras till sjukhus utan fick hjälp på plats.

– Det kunde ha gått mycket värre, säger Hansson.

De två personerna ska ha försvunnit springandes efter händelsen.

Polisen rubricerar brottet som försök till mord efter vad målsägare och vittnen uppgett. Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning och tekniker skickats dit.

– Det kommer att bli nya förhör och dylikt imorgon (torsdag). Man får söka av om det finns kameror i det närliggande området. Kanske något vittne ger sig till känna. Vi har ingenting att gå på i nuläget, säger Magnus Hansson på natten till torsdagen.

Vet du vad som ligger bakom det här?

– Inte en aning. Vi måste hålla ett fördjupat målsägandeförhör.

Världen

Tre personer ombord har omkommit när ett av de stora flygplan som används för vattenbombning i Australien störtade.

Kontakten med Herculesplanet förlorades på eftermiddagen, lokal tid. Flygplanet försvann i området Snowy Monaro i södra delen av delstaten New South Wales.

Förvärrade förhållanden med temperaturer på över 40 grader på sina håll i delstaten, liksom kraftiga vindar, har gjort att flera bränder flammat upp igen. I New South Wales brinner på eftermiddagen, lokal tid, fler än 80 bränder, varav nästan 40 inte är under kontroll.

Bränderna påverkar trafiken. Flera vägar har stängts, och inga flyg startar eller landar för närvarande på flygplatsen i Australiens huvudstad Canberra. Men terminalen har inte behövt evakueras, uppger flygplatsen på Twitter.

Även tågtrafiken mellan Sydney och Canberra påverkas, rapporterar The Sydney Morning Herald. (TT)

Antalet smittade av det nya coronaviruset fortsätter att öka. Totalt har 571 personer nu smittats i Kina. 17 personer har avlidit, alla i Hubeiprovinsen där storstaden Wuhan ligger, uppger statlig tv.

Det finns åtta andra sjukdomsfall runt om i världen, fyra i Thailand och vardera ett fall i USA, Taiwan, Sydkorea och Japan.

Landets myndigheter har beslutat sig för att stänga trafiken från mångmiljonstaden Wuhan, där utbrottet startade. Alla som vistas på allmänna platser ska dessutom bära munskydd. (TT)

En domstol i Toronto i Kanada godkände på onsdagen att den tyska biltillverkaren Volkswagen betalar drygt 196 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande 1,43 miljarder kronor, sedan biltillverkaren erkänt sig skyldig till att ha brutit mot miljölagar.

Skadeståndet rör de utsläppsskandaler som skakat bolaget, där man bland annat manipulerat utsläppshalterna vid tester av dieselfordonen.

Domstolen godkände en uppgörelse mellan biltillverkaren och Kanadas regering. Åtalet mot bolaget omfattade 60 punkter. (TT)