Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större nyhetshändelser. Utanför Hässleholm kolliderade en personbil med en lastbil under fredagskvällen och i Hässleholm brann det i en container. I Ystad orsakade en pelletsvärmare falskt larm om villabrand.
Publicerad 1 februari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Vid 23.30-tiden kom larm om en flerbilskrock på väg 23 strax söder om Hässleholm.

De handlade om en personbil som av okänd anledning krockat med en lastbil. Räddningstjänst och ambulans kallades till olycksplatsen. Under en stund stängdes vägen av helt och hållet i båda riktningarna. Vid 00.40-tiden meddelar SOS Alarm att både ambulans och räddningstjänst lämnat platsen. Enligt deras uppgifter ska det inte heller varit några personskador.

Annons

Strax efter midnatt får räddningstjänsten larm om en brand i en container i Hässleholm.

Larmet kom till SOS Alarm klockan 00.06 om en pågående brand i en container vid Netto på Götagatan i Hässleholm. De första uppgifterna säger att det är en container fylld med wellpapp som brinner. Räddningstjänsten är på plats för släckningsarbete.

Ett larm om en villabrand i Tomelilla inkom till SOS Alarm vid 00.50-tiden.

När räddningstjänsten kommer till platsen visar det sig att det handlar om en rökutveckling. Enligt SOS Alarm ska det vara en pelletsbrännare som havererat.

Sverige

Januari blev extremt varm. Nya värmerekord sattes på flera håll i landet, visar SMHI:s preliminära vädersammanställning.

Varmast blev det i småländska Oskarshamn, där termometern visade 12,1 grader den 15 januari – den högsta januaritemperatur som uppmätts i Sverige.

Oskarshamn satte också nytt rekord i högsta dygnsmedeltemperatur för januari, 10, 6 grader. Det är över vad SMHI definierar som en sommartemperatur – gränsen går vid 10 grader.

Sett över hela månaden låg temperaturerna över det normala på alla SMHI:s mätstationer. I mellersta Norrland avvek temperaturen som mest, över 10 grader mer än det normala. Minst märktes värmen av längst upp och längst ner i landet och på Öland och Gotland, där temperaturerna låg 5–6 grader över snittet.

Högst månadsmedeltemperatur – ännu ett svenskt januarirekord – uppmättes vid Måseskär och Väderöarna i Bohuslän. Där låg termometern på snitt 6,2 grader.

Men det har inte varit milt överallt. Den sista veckan i januari drog kall luft in över nordligaste Sverige. Natten till i måndags uppmättes vinterns kallaste temperatur hittills i Karesuando i Norrbotten: minus 36,1 grader. (TT)

Världen

Annons

Storbritannien har lämnat EU. Union Jack har halats i Bryssel.

EU-parlamentarikern Nigel Farage firar med sina brexitörer vid Parliament Square i London.

Men stadens borgmästare Sadiq Khan säger att hans "hjärta är krossat" i ett tudelat land.

Big Ben kunde inte klinga ut det brittiska uttåget, för Londonklockan repareras. Men i London och Storbritannien inväntades det avgörande klockslaget av firande och sörjande, beroende på var man var och vem man talade med.

Boris Johnson slog an en försonande ton i sitt tal. En av premiärministerns främsta uppgifter framöver blir att ena landet, som varit djupt splittrat i EU-frågan.

– Det viktigaste att säga i kväll är att det här inte är slutet utan början, sade Johnson i ett förinspelat tal som publicerades på sociala medier.

Vid Parliament Square i den brittiska huvudstaden hade regnet börja strila inför klockslaget 23 då utträdet trädde i kraft. Brexitpartiets partiledare Nigel Farage välkomnades med stora applåder upp på scenen till låten "It's a final countdown"

– Vi gjorde det, ropade han.

När klockan sedan passerat 23 och Brexit var ett faktum stämde publikhavet upp i "God save the queen". (TT)

Staffan LundgrenSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons