Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några polisiära händelser i området.
Publicerad 5 februari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

En man i 35-årsåldern sköts ihjäl i en skottlossning i Landskrona på tisdagskvällen. Polisen har haft en stor insats på plats, men det finns inga uppgifter om att någon misstänkt har gripits.

Larmet kom in klockan 18.22. Mannen hittades utomhus i ett bostadsområde i östra delen av Landskrona och platsen spärrades av för teknisk undersökning.

Annons

Arbetet på brottsplatsen pågår. Det är en brottsplatsundersökning där kriminaltekniker håller på att undersöka platsen. Vi har även en specialsökhund på platsen, som är särskilt utbildad för att söka spår efter vapen och hylsor, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist.

Polisen vet inte om det rör sig om en eller flera gärningsmän. (TT)

Här saknas innehåll

Kungsbacka kommun blir den senaste i landet att förbjuda tiggeri. Kommunfullmäktige har röstat ja till ett förbud som gäller i vissa utpekade områden, där det finns butiker.

Beslutet antogs med röstsiffrorna 33–26. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och det lokala partiet Kungsbackaborna röstade ja till förbudet, rapporterar Göteborgs-Posten.

Oppositionen anser inte att ett tiggeriförbud behövs.

– Om de utrustar sig med musikinstrument så kan de ju fortfarande samla in pengar. Ett munspel räcker, säger Fredrik Hansson (C) till tidningen.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) har tidigare anfört att tiggeri inte är ett sätt att försörja sig på, och att tiggandet kan föra med sig andra problem. (TT)

Trots att 82 procent av kråkfåglarna bär på magsjukebakterier, är det ovanligt att de smittar människor.

Forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt och Sveriges Lantbruksuniversitet har undersökt om just kråkfåglar bär på campylobacter, eftersom fåglarna söker sig till människor och djurproduktion i sin jakt på mat.

Men trots att kråkorna ofta bar på magsjukebakterier var det inte de typer av bakteriestammar som orsakat de senaste årens stora utbrott av magsjuka. Därför är de, enligt studien, sannolikt en begränsad smittkälla.

Annons

Forskarna ska de kommande åren fortsätta att undersöka vilken roll vilda djur har i spridningen av magsjukebakterier. (TT)

Världen

Tio personer ombord på ett kryssningsfartyg har smittats av det nya coronaviruset, meddelar japanska myndigheter.

Japan har försatt kryssningsfartyget Diamond Princess med 3 711 personer ombord i karantän. Fartyget ligger för ankar utanför Yokohama, sedan en tidigare passagerare testat positivt för sjukdomen i Hongkong.

Omkring 200 passagerare har testats för sjukdomen, och de tio som bekräftats smittade har förts i land för vård.

Antalet personer som avlidit i sviterna av Wuhanviruset i Kina har nu nått 490, uppger landets sjukvårdsmyndighet.

Alla 65 dödsfall det senaste dygnet har inträffat i Hubeiprovinsen, där utbrottet startade på en marknad i staden Wuhan.

3 887 nya fall har bekräftas i landet, vilket gör att det totala antalet smittade nu passerat 24 000. (TT)

Staffan LundgrenSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons