Hässleholms första countryfestival

Musikprofilen Stina anordnar snart Countrykväll på Kulturhuset och har lyckats locka en mängd lokala artister och musiker. Det blir en festival över en kväll, med musiken och intimiteten i centrum.
Hässleholm • Publicerad 10 september 2019
Stina Sördin har under åren förälskat sig i country och ville arrangera något lokalt med lokala artister. Nu blir det verklighet.
Stina Sördin har under åren förälskat sig i country och ville arrangera något lokalt med lokala artister. Nu blir det verklighet.Foto: Andreas Örwall Lovén

– Jag har ofta fått höra att jag har en röst som lämpar sig för country men jag har skjutit det ifrån mig. Nu har jag accepterar det.

Stina Sördin (tidigare Zakrisson) håller som bäst på att förbereda för countrykväll på Kulturhuset den 20 september. Hon har lyckats engagera artisterna Monia Sjöström, Chris L. Svensson (vann P4 Nästa i Kristianstad 2017), Rosita Elfving Larsson och Systrarna Landgren. Dessutom ska hon själv framträda.

– Jag älskar country och ville göra något lokalt. Jag kastade ut frågan till countryartister från nordöstra Skåne och samtliga nappade.

Minifestivalen kommer att äga rum i Röda salongen.

Är det rätt plats för country? Ska det inte vara mer folkligt och öl?

– Både ja och nej. Jag ville ha något intimt, som att samlas i någons vardagsrum där musiken får tala för sig själv. Vi kommer att ha mattor på scen för att förstärka den känslan. Det blir en mix av allt från upptempo till känslosamt.

Stina Sördin berättar att hon blivit påhejad av Kulturhusets erkänt skickliga tekniker i sitt val av inriktning.

– Där tyckte man också om idén med en vardagsrumskänsla, där effekterna inte står i centrum.

Stina Sördin har haft en intensiv vår. Hon var finalist i P4 Nästa (med countryballaden ”Closer To You”), skrev och framförde den officiella Pridelåten i Hässleholm och har lett sex körer.

Det blev nästan för mycket eftersom hon lider av hypotyreos, en underfunktion i sköldkörteln som gör att kroppen går på lågvarv.

Ibland trött på grund av sjukdom, men ofta aktiv och kreativ. Stina Sördin har satt en mängd avtryck det senaste året.
Ibland trött på grund av sjukdom, men ofta aktiv och kreativ. Stina Sördin har satt en mängd avtryck det senaste året.Foto: Andreas Örwall Lovén

– När jag drabbades så trodde jag att jag gått in i väggen, eftersom jag var väldigt trött och gick upp i vikt. Jag är utbildad kostrådgivare och friskvårdsterapeut, vet vad jag ska äta och hur jag ska träna, så jag fick det inte att gå ihop.

Till slut fick hon en diagnos (2017) och kunde börja medicinera. Men symptomen gör sig påminda när det varit för mycket arbete.

– Det är en delikat balansgång att inte ta på sig för mycket.

Samtidigt kan hon inte låta bli att vara aktiv. Förutom countrykvällen är hon aktuell med julshow på Statt. Det blir som en resa i tiden, eftersom hon medverkade i julshowen på samma plats för 20 år sedan, som tonåring.

– Det var bh och string, fjädrar och plymer. 15-åringar i underkläder hade aldrig gått i dag, men då var det inget konstigt. Dessutom var det bra producerat och vi arbetade med en duktig koreograf.

Men först stundar alltså countrykvällen. Förutom artisterna blir det ”en bunke musiker”.

– Sju personer i bandet under ledning av kapellmästaren Jakob Gustafsson, ett musikaliskt underbarn.

Biljetterna köps på hassleholmkulturhus.se eller på 0451-266670.

Fakta

Stinas karriär

Stina Sördin har jobbat med musikaler, shower, som soloartist och medverkat i ”X-Factor” i TV 4.

Hon var under fem år verksam i utlandet, bland annat Turkiet och Spanien.

Hon har sjungit tillsammans med bland annat Jessika Andersson, Bosson och Stefan Andersson.

Låten "Closer To You" har hon skrivit tillsammans med Niklas Paulström. Låten handlar om kärlek men också om en rädsla för att bli lämnad av den man älskar.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.