Annons
Nyheter

Hat och hot mot medicinforskare

Vid flera av landets universitetssjukhus har hoten mot forskare inom medicin ökat de senaste fem åren, enligt en granskning av tidningen Sjukhusläkaren.
Brott • Publicerad 25 februari 2023
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Framför allt gäller hoten forskare som presenterar nya rön eller debatterar kost, dieter och näringslära, enligt granskningen.

Säkerhetsansvariga vid Karolinska institutet, Lunds universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Örebro universitet vittnar om en allt större mängd av hot och hat. Många gånger handlar det om forskare som tar ställning mot olika former av pseudovetenskap.

Annons

– Min bedömning är att hot och trakasserier mot forskare vid KI, framför allt de som kommunicerar sin forskning offentligt via medier eller sociala mediekanaler, har ökat relativt kraftigt under senare år. Tonläget har dessutom blivit hårdare och mer upprört, säger Peter Andréasson, kommunikationsdirektör vid Karolinska institutet, till tidningen.

Fem av landets sju universitet med läkarutbildning uppger att mängden hot och hat både har ökat i omfattning och ändrat karaktär de senaste fem åren. Bara Uppsala och Linköpings universitet, uppger att mängden legat på samma nivå under motsvarande period.

Enligt Peter Andréasson låter många som utsätts bli att anmäla hot till universitetets säkerhetsenhet eller det rapporteringssystem som finns. Han tror därför att mörkertalet är mycket stort.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons