Annons
Nyheter

Allra-toppar vinner delseger i HD-prövning

Beskedet om Högsta domstolen (HD) ska pröva Allra-målet dröjer. Domstolen vill ha ett utlåtande från Riksåklagaren i fråga om skada har uppstått för pensionsspararna.
En delseger på vägen mot prövningstillstånd, tycker försvaret.
Ekonomi • Publicerad 2 december 2021
Turerna kring pensionsbolaget Allras tidigare toppar fortsätter. Arkivbild.
Turerna kring pensionsbolaget Allras tidigare toppar fortsätter. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I somras dömde Svea hovrätt fyra Allra-toppar, med dåvarande vd Alexander Ernstberger i spetsen, till fängelse mellan fyra och sex år, och även till skadestånd och näringsförbud.

Männen överklagade domen och har begärt att HD ska pröva den. Målet är mycket omfattande.

Annons

För att HD ska pröva ett mål krävs prövningstillstånd, som bara ges i fall då en vägledande dom behövs. Det har spekulerats om ett nära förestående besked, men nu dröjer det ytterligare.

Frågan om skada

HD har bestämt att Riksåklagaren och Pensionsmyndigheten ska ta ställning till frågan om prövningstillstånd. "Svaren ska avse vad klagandena har anfört om hovrättens prövning av frågan om skada eller risk för skada för fondandelsägarna, pensionsspararna eller fondbolaget", skriver HD.

Senast 16 december vill domstolen ha in svaren.

Beskedet är en indikation på att det kan landa i ett prövningstillstånd, enligt Ernstbergers advokat Carl-Johan Malmberg.

– Domstolen skulle inte förelägga Riksåklagaren och Pensionsmyndigheten om man inte ifrågasätter hovrättens sätt att resonera, i vart fall skaderekvisitet, och därmed brottet. Man kan kort säga: ingen skada inget brott, säger Malmberg.

Tror på omprövning

Dessutom har Högsta förvaltningsdomstolen nekat Pensionsmyndigheten prövningstillstånd i frågan om partsinsyn. Det innebär att de fällda Allra-topparna borde ha fått insyn även i Pensionsmyndighetens talan, inte bara åklagarens, enligt Carl-Johan Malmberg.

Sammantaget två mindre delsegrar, enligt försvaret.

– Vi har skäl att tro att någon omprövning kommer att ske av hovrättens dom, säger Malmberg.

Fakta: Turerna kring Allra

Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen, som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte bolaget namn till Allra.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet efter upprepade klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt Pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Den 1 oktober 2018 väcktes åtal mot fyra personer, däribland Allras vd. Åtalet rör grovt mutbrott, grovt bestickningsbrott, grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till sådan brottslighet, grovt penninghäleri samt grovt bokföringsbrott.

Huvudförhandlingen hölls i Stockholms tingsrätt under oktober–december 2019. Samtliga fyra misstänkta friades.

Domen överklagades till Svea hovrätt där de sommaren 2021 dömdes till mellan fyra och sex års fängelse för mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

De dömda överklagade till Högsta domstolen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons