Annons

Ekeroth kräver pengar för järnrörsfilm

Filmen där tre sverigedemokrater beväpnar sig med järnrör efter ett bråk i centrala Stockholm behandlas nu i Högsta domstolen.
Tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth kräver ersättning från SVT som visade filmen han tagit.
Juridik • Publicerad 5 februari 2020
Kent Ekeroth. Arkivbild.
Kent Ekeroth. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Trots att det är flera år sedan järnrörsskandalen inträffade är händelsen fortfarande aktuell. Skandalen fick stor uppmärksamhet och mobilfilmen, som Ekeroth själv tagit av händelsen, publicerades av flera olika medier. Eftersom Ekeroth hade upphovsrätt till filmen har han i efterhand krävt ersättning för publiceringarna och vunnit flera processer mot medier som publicerat bilder och klipp ur filmen.

Under onsdagen håller HD huvudförhandlingar i målet.

Annons

Patent- och marknadsöverdomstolen har tidigare kommit fram till att SVT kränkte Kent Ekeroths upphovsrätt och att en ersättning om 190 000 kronor för bland annat rättegångskostnader skulle betalas till Ekeroth. Domen överklagades av SVT, som menar att yttrandefriheten väger tyngre än upphovsrätten i det här fallet.

Händelsen, då tre politiker från Sverigedemokraterna, bland andra Kenth Ekeroth, beväpnade sig med järnrör efter ett bråk, ledde till att Kent Ekeroth själv och hans två partikamrater Erik Almqvist och Christian Westling fick lämna politiska uppdrag 2012.

Almqvist lämnade rollen som ekonomisk-politisk talesperson, Kent Ekeroth som rättspolitisk talesperson och Christian Westling lämnade sin post som suppleant i styrelsen för partiets Stockholmssektion.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons