GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hemmagjord sprängladdning hittades vid C4 Shopping

Polisens bombgrupp fick rycka ut till Kristianstad sent på måndagskvällen sedan en mindre sprängladdning påträffats vid C4 Shopping. Föremålet bedöms av polisen ha varit skarpladdat.
Kristianstad • Publicerad 5 november 2019
Här vid gaveln till den byggnad som bland annat inhyser Citygross hittades den hemmagjorda sprängladdningen. Bilden är tagen på tisdagsmorgonen (dagen efter att sprängladdningen hittades).
Här vid gaveln till den byggnad som bland annat inhyser Citygross hittades den hemmagjorda sprängladdningen. Bilden är tagen på tisdagsmorgonen (dagen efter att sprängladdningen hittades).Foto: Tommy Svensson

En polispatrull skickades ut till C4 Shopping vid 21.15 tiden, sedan ett misstänkt föremål anträffats utanför en fastighet i området. Därefter underrättades även nationella bombgruppen.

– De kommer till platsen och desarmerar en mindre sprängladdning, säger Peter Frostlund, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Kristianstad.

Frostlund beskriver sprängladdningen som en ”hemmagjord svartkrutsbomb”.

– Den är tagen i beslag och skickad för teknisk undersökning.

Polisen har gjort en teknisk undersökning på platsen, men det är i nuläget oklart vad den gav.

Sprängladdningen var placerad intill en bom vid fastighetens gavel. Av bilder som Kristianstadsbladet tagit del av framgår att den var flaskformad och hade en stubin.

Polisens presstalesperson Robert Loeffel har inga uppgifter om vilka skador ”svartkrutsbomben” hade kunnat orsaka. Han tycker inte heller att man ska lägga för stor vikt vid dess placering.

– Det behöver inte vara riktat mot något, och där den hittats behöver inte vara platsen där den tänkt användas, säger Robert Loeffel.

Enligt honom kan det finnas flera förklaringar, exempelvis att någon ville göra sig av med den.

Det var en uppringare som larmade polisen om det skarpa föremålet. Nu efterlyses fler tips.

– Vi tar tacksamt emot uppgifter om det är någon som har gjort iakttagelser på personer eller fordon som man reagerat på, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen.

En anmälan om försök till allmänfarlig ödeläggelse är upprättad.

I nuläget finns ingen misstänkt person i ärendet.

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Pär TrulssonSkicka e-post
Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.