Annons
Nyheter

Jaktslott i Skåne totalförstört i brand

Ett jaktslott på Kockenhus herrgård i Skåne bedöms vara totalförstört efter en omfattande brand.
Släckningen försvårades av hårda vindar.
Brand • Publicerad 20 januari 2022
Ett jaktslott på en herrgård utanför Mölle i nordvästra Skåne totalskadades i en brand. Arkivbild.
Ett jaktslott på en herrgård utanför Mölle i nordvästra Skåne totalskadades i en brand. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Larmet om branden på Kockenhus herrgård, några kilometer utanför Mölle i nordvästra Skåne, kom vid 18-tiden på onsdagskvällen. Först under natten fick räddningstjänsten kontroll på branden, men jaktslottet, som byggdes 1882, bedöms vara totalskadat.

– Källaren är okej. Men annars är det så totalt skadat som det kan bli. Det enda man kan göra är att låta det brinna ut. Just nu är det rasrisk i hela huset, säger Stefan Malmqvist på räddningstjänsten till Helsingborgs Dagblad.

Annons

Byggnadens konstruktion försvårade släckningsarbetet.

– Så här gamla hus har en lite annorlunda konstruktion som gör att det kan vara svårt att hitta brandhärdarna. Till slut så brann det mellan innertaket och plåttaket och då fanns det inte mycket vi kunde göra, säger Ronnie Lundgren, inre befäl på räddningstjänsten, till SVT Helsingborg.

Jaktslottet ägs av Krapperupstiftelsen, men har de senaste tio åren hyrts ut som privatbostad.

– Det är helt klart fruktansvärt det som har hänt, säger Håkan Holmgren, verksamhetschef på Krapperup, till HD.

De människor som befann sig i byggnaden kunde ta sig ut själva. En person hade andats in lite rök, men det finns inga uppgifter om allvarliga skador, enligt lokala medier.

Brandorsaken är okänd. Polisen misstänker inget brott.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons