Hizbollahledarens död: Detta vet vi
På fredagskvällen genomför Israel ett stort antal flygattacker mot tätbefolkade Dahieh i södra Beirut i Libanon. Området pekas ut som ett starkt Hizbollahfäste. Israels militär säger att ett ”mycket precist” anfall genomförts mot Hizbollahs högkvarter.
.
Flera bostadshus träffas i bombardemanget som pågår in på småtimmarna på lördagen. Snart därefter börjar det spekuleras i medier om att Hizbollahs ledare Nasrallah varit måltavla för attackerna.
.
Omkring 85 så kallade bunkerbomber ska ha använts i Dahieh, enligt israeliska tidningar. Dessa bomber gräver sig djupt ner i marken innan de detonerar och väger mellan 900 och 1 800 kilo vardera. Enligt Genèvekonventionen är de förbjudna att använda i tätbefolkade områden.
.
Efter attacken är det tyst från Hassan Nasrallah som på grund av hotbilden sedan länge lever gömd. Han brukar kommunicera med anhängare genom videotal som ofta innehåller uppskruvad krigsretorik och hård kritik mot Israel. Nära medarbetare rapporterar att kontakten med honom bröts på fredagskvällen, enligt nyhetsbyrån AFP.
.
På lördagsförmiddagen bekräftar Israels armé att Nasrallah dödats. "Nasrallah kommer inte längre kunna terrorisera världen", skriver militären på X.
.
Några timmar senare bekräftar även Hizbollah att ledaren dött. "Nasrallah... har förenats med sina odödliga martyrvänner som han ledde i omkring 30 år", heter det i ett uttalande. I det berörs varken vem som ska ta över ledarskapet eller eventuella vedergällningar.
.
Flera andra högt uppsatta Hizbollahledare uppges ha dödats i den senaste attackvågen, bland dem en underrättelseofficer och den i flera länder terrorstämplade gruppens befälhavare för den södra fronten, Ali Karaki. Den sistnämnde hade överlevt ett israeliskt attentatsförsök några dagar tidigare.
.
Över 700 personer har dödats i Israels attacker mot främst Hizbollahfästen i Libanon den senaste veckan och hundratusentals människor har drivits på flykt.