unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hög ålder största risken för virusdöd

Det finns ännu inga signaler om att unga och medelålders människor som tillhör en riskgrupp löper en signifikant större risk att bli svårt sjuka och dö av coronaviruset, jämfört med friska personer.
– Det verkar i stället vara väldigt kopplat till ålder, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.
Hur stor risken är att dö av det nya coronaviruset vet ännu ingen, enligt statsepidemiologen Anders Tegnell.
Hur stor risken är att dö av det nya coronaviruset vet ännu ingen, enligt statsepidemiologen Anders Tegnell.
Foto: NIH/AP/TT

I onsdags konstaterade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att risken att dö av det nya coronaviruset är 3,4 procent. Det vill säga betydligt högre än vad risken är vid en vanlig säsongsinfluensa.

Trots det står Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, fast vid att de två sjukdomarna är jämförbara avseende risken att bli svårt sjuk och dö.

– Den här siffran kommer att gå upp och ner beroende på vilken grupp av människor man studerar, ända tills vi får stora populationsstudier och vi får en befolkningssiffra. Då är jag helt övertygad om att den här risken kommer att minska, säger han till TT.

Italien är ett land som har rapporterat en förhållandevis hög dödlighet. Men där har viruset kommit in och spridit sig i sjukvården, berättar Anders Tegnell.

– Alla personer som dött i Italien är över 65 år.

Hur ser det ut i Sydkorea?

– Det har vi inga tillförlitliga uppgifter om. Inte ännu.

Tidigare har personer med en bakomliggande sjukdomar – som diabetes, cancer eller hjärt-lungsjukdom – pekats ut som en särskilt sårbar grupp för det nya viruset. I Sverige handlar det om hundratusentals personer.

– Vi får jättemånga mejl från oroliga personer, men man måste vara väldigt försiktig med att göra den här kopplingen. Hittills finns inga signaler om att unga och medelålders personer som tillhör en riskgrupp löper större risk att drabbas av svår sjukdom och att dö, jämfört med andra.

Men en stor kinesisk studie visar ju att riskgrupper löper större risk?

– Ja, men kopplingen till ålder var mycket starkare. För att veta hur det ser ut för riskgrupper hade man varit tvungen att dyka ner mer i detalj, vilket man inte gjort. Rent generellt vet vi väldigt lite om riskgrupper. Dessutom vet vi inte hur den grupp som drabbades av svår sjukdom i den kinesiska studien såg ut. Klart är att äldre löper större risk att drabbas, men vi vet inte hur stor andel rökare det fanns bland dessa, eller hur pass välbehandlade deras andra sjukdomar, som diabetes, var. I den kinesiska studien ökade risken att dö med stigande ålder, men en 75-åring i Kina kanske motsvarar en 80-åring här, avseende på det liv man levt och hälsan i övrigt. Vi vet inte, säger Anders Tegnell.

Fakta

Svåra luftvägssymtom

Sars-cov2 är ett så kallat coronavirus, nära besläktat med det som orsakade sarsepidemin 2002–2003.
Viruset kan ge upphov till coronavirussjukdomen covid-19 som innebär olika luftvägssymtom. Bland symtomen märks ofta feber, torrhosta och lunginflammation. I sällsynta fall kan sjukdomen också resultera i svåra andningssvårigheter, med organsvikt och akuta lungskador, så kallad chocklunga, som följd.
Källor: Folkhälsomyndigheten, The Lancet, med flera.

Läs mer

Kultur

Två av allt

Text: Rose Lagercrantz, Bild: Rebecka Lagercrantz

Kultur

Underverkligheten

text Rasmus Åkerblom, Bild Erik Svetoft

Så stressade är skånska läkare under pandemin – studie ska ge svar

Kristianstad

Så stressade är skånska läkare under pandemin – studie ska ge svar

En enkät har gått ut till 22 935 av Region Skånes vårdanställda

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Här är alla 15 åtalspunkterna

Nyheter

Här är alla 15 åtalspunkterna

14 kvinnor har drabbats

Straffet: Upp till fyra års fängelse

Nyheter

Straffet: Upp till fyra års fängelse

Lagen är ganska ny i Sverige