Annons
Nyheter

Högskoleprov – nej, kanske, eventuellt

Höstens högskoleprov har ställts in och åter blivit aktuellt. Kanske. Om det hinns.
Så här har turerna gått:
Utbildning • Publicerad 10 september 2020

Mars: UHR beslutar att ställa in vårens högskoleprov på grund av smittrisken i coronapandemin. 70 000 personer hade anmält sig till provet.

April: Besked från regeringen att de som anmälde sig till vårprovet får anmälningsavgiften tillbaka.

Annons

Juli: UHR får i uppdrag att sammanfatta förutsättningarna för att genomföra höstens prov.

Nej

6 augusti: Regeringen beslutar att giltigheten för ett högskoleprovsresultat förlängs från fem till åtta år.

Samma dag meddelar UHR att det inte finns förutsättningar att på ett smittsäkert sätt genomföra högskoleprovet i höst. Beskedet vilar på de 21 berörda lärosätenas bedömning. Högskoleminister Matilda Ernkrans flaggar för två prov till våren i stället.

Kanske

13 augusti: Regeringen ger UHR i uppdrag att ta fram fler högskoleprov. Minst tre prov per kalenderår ska finnas tillgängliga.

27 augusti: Regeringen öppnar för ett högskoleprov i begränsad omfattning i höst. UHR och lärosätena är skeptiska – tiden är för knapp och det är fortfarande många provskrivare. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna pressar regeringen på att provet bör genomföras.

1 september: Högskolorna står fast vid sitt ställningstagande. Pressen på regeringen att driva igenom ett prov avtar, då det inte längre finns majoritet för detta i utbildningsutskottet.

Eventuellt

7 september: Regeringen meddelar att en nationell provsamordnare tillsätts, med uppdrag att bistå UHR så att prov kan hållas i höst. Beslutet fattat med stöd av Liberalerna och Centern.

9 september: UHR:s generaldirektör Karin Röding meddelar att hon avgår. Hon beskriver regeringens planering som "senfärdig" och ser att hennes mandat som myndighetschef reducerats.

10 september: Regeringen utser Peter Honeth till nationell samordnare. Ställföreträdande generaldirektören Maria Linna Angestav utses till vikarierande generaldirektör och chef för UHR.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons