Högsta stödet hittills för Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna ökar till 20,2 procent av väljarstödet i Sifos septembermätning. Partiet får därmed den högsta siffran hittills i opinionsinstitutets mätningar.
Politik • Publicerad 13 september 2019
Sverigedemokraternas stöd ökar till den högsta notering någonsin i Sifos mätningar. Arkivbild.
Sverigedemokraternas stöd ökar till den högsta notering någonsin i Sifos mätningar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Undersökningen har gjorts på uppdrag av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. För SD rör det sig om en ökning med två procentenheter sedan mätningen i augusti.

En del av förklaringen till ökningen kan vara debatten om kriminalitet som under de senaste veckorna tagit stor plats, enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

– Det har varit diskussioner om skjutningar och mord. Tittar man på var väljarna tycker att SD har en stark position, så är det just de frågorna, säger han till .

Ökningen beror också till viss del på att partiet har vuxit där det tidigare haft ett svagt stöd – i Stockholmsområdet. Av de tillfrågade stockholmarna uppger 17,1 procent att de skulle rösta på SD om det var val i dag.

Kristdemokraterna minskar med drygt en procentenhet till 7,3 procent. Partiets stöd har sjunkit ända sedan mätningen före EU-valet i maj, då partiet nådde 12 procent. Liberalerna ökar till 4,2 procent i september jämfört med 3,8 procent i augusti och tar sig därmed över riksdagsspärren.

Förändringen i väljarstöd är statistiskt säkerställd bara för Sverigedemokraterna.

Britta Kramsjö/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.