unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Hos henne får alla leka med maten

I hennes kök existerar inte fiskbullar på burk eller färdiga köttbullar. Förskolekocken Ibtihaj Alarini gör varje måltid till en spännande resa i färg, fantasi och matglädje – och alla barn är välkomna att vara med.
Näsbygårdens förskola är nominerad till Årets förskolekök och deras kock Ibtihaj Alarini är dessutom en av tio nominerade som Årets Förskolekock 2020 i White Guide Juniors rikstäckande tävling.
Näsbygårdens förskola är nominerad till Årets förskolekök och deras kock Ibtihaj Alarini är dessutom en av tio nominerade som Årets Förskolekock 2020 i White Guide Juniors rikstäckande tävling.
Foto: Lasse Ottosson

Att logga in på Ibtihaj Alarinis Instagramkonto är en kick för själen och en fröjd för ögat. Att hennes förskolebarn äter upp allt på tallriken är både förståeligt och samtidigt helt obegripligt. Men hon intygar att det bara är att hugga in på de oemotståndliga skapelserna. Det kommer ju nya figurer nästa dag och nästa. För skaparglädje finns det gott om. Och ideér.

Ibtihaj Alarini har arbetat som kock på Näsbygårdens förskola i sju år och hon är nu nominerad till Årets förskolekock i White Guide Juniors rikstäckande tävling, något hon är mycket stolt över,

Varje dag kommer nya skapelser från köket.
Varje dag kommer nya skapelser från köket.
Foto: Lasse Ottosson
Varför äta tråkig gurka när man kan äta en fin rallybil med förare?
Varför äta tråkig gurka när man kan äta en fin rallybil med förare?
Foto: Lasse Ottosson

– Det är mycket, mycket roligt, men jag vågar inte hoppas på att jag ska vinna, säger hon och skrattar.

Men samtidigt är det svårt för en utomstående att förstå hur någon skulle kunna vara en bättre vinnare. För Ibtihaj Alarinis mat är så mycket mer än bara roliga figurer.

– När jag kom hit så gillade barnen inte alls grönsaker och frukt och åt inte det, och det har jag gått in för att lära dem på ett roligt sätt. Men det handlar också om att lära dem att tycka om det som det är säsong för, att visa dem att allt inte bara behöver vara tomat, gurka och isbergssallad.

Så Ibtihaj Alarini började försöka hitta sätt att locka dem att äta mer nyttiga grönsaker och mer säsongsbetonade frukter och bär, men det gick lite trögt i början.

Morötter kan man variera i det oändliga, säger Ibtihaj Alarini. Och det stämmer ju.
Morötter kan man variera i det oändliga, säger Ibtihaj Alarini. Och det stämmer ju.
Foto: Lasse Ottosson
Kål är kul och nyttigt dessutom.
Kål är kul och nyttigt dessutom.
Foto: Ibtihaj Alarini/Istagram
Ägg-stra fint på tallriken.
Ägg-stra fint på tallriken.
Foto: Ibtihaj Alarini/Instagram

– Jag ville till exempel att de skulle äta mer bönor av olika slag. De innehåller mycket näring och protein och mättar jättebra, men de gillade inte alls det, vad jag än provade. Men så kom jag på att jag kunde mixa bönor eller kikärtor och använda dem som redning i grytor och soppor, istället för mjöl, och nu äter barnen det med god aptit.

Knepet är att lägga dem i blöt under natten och sedan tillsätta lite bikarbonat.

– Men bara lite, ytterst lite. Sedan mixar man dem, säger Ibtihaj Alarini.

Numera smyger hon ofta in bönor eller kikärtor i lite av varje, till exempel i lasagne eller köttfärssås, och numera äter barnen även mer än gärna hummus.

– Jag satsar mycket på att de ska äta mer grönsaker och mindre kött, även om vi så klart har kött i kosten. Men min köttfärssås innehåller till exempel mer champinjoner och kanske majs eller annat än vanliga recept. Man får hitta på passande grönsaker att ha i och prova nya sätt att få dem att äta lite mindre kött.

Även de snabba kolhydraterna försöker hon undvika. I stället för vitt ris eller pasta serverar hon bulgur, couscous eller matvete.

– Det är nyttigare och mättar bättre. Jag tycker heller inte att man behöver göra potatismos på enbart potatis utan det blir både nyttigare och godare att blanda i lite andra rotfrukter. Man kan även byta ut klyftpotatis till morotsklyftor.

Kunskaperna om sund och billig mat har hon med sig från barndomen.

– Vi var åtta syskon hemma i Palestina och vi hade inte så mycket pengar så för oss var det självklart att tänka ekonomiskt och ändå få god, bra och mättande mat, säger hon.

Morotsfärgat hår får en ny innebörd.
Morotsfärgat hår får en ny innebörd.
Foto: Ibtihaj Alarini/Instagram
Frukt-ansvärt söt.
Frukt-ansvärt söt.
Foto: Ibtihaj Alarini/Instagram

Men det var först när hon kom till Sverige, med en kockutbildning i bagaget, som den riktiga kicken att skapa satte igång.

– Jag blev så inspirerad av alla härliga råvaror som finns här året runt. Man ska ta tillvara på så mycket närodlat och säsongbetonat som möjligt. Det är ett mycket bättre val för miljön och man sparar massor av pengar om man utgår ifrån det som är billigt för tillfället.

Men hennes mål är inte bara mätta barn som fått i sig de rätta näringsämnena.

– Nej alla aspekter ska ingå i arbetet i köket: Näringslära, ekonomi och att laga så klimatsmart och miljövänlig mat som möjligt. I mitt kök kastas inget heller, precis alla rester tas tillvara. Kokta potatisar går utmärkt att baka bröd med, till exempel. Jag bakar varje dag, hela tiden. Jag älskar att baka.

Ett annat viktigt ledord för Ibtihaj Alarini är demokrati. Alla ska få vara med.

– Jag låter barnen hjälpa till i köket varje dag och vi bestämmer alltid tillsammans vad vi ska äta. De stora barnen har ritat teckningar på olika rätter och ingredienser som de små barnen kan peka på, så de också blir delaktiga. Sedan hjälper de stora mig att laga maten. Ibland får kanske barnen varsin degbit som de kan sitta och skapa egna figurer av som vi sedan gräddar. Det gäller att alla får vara med och lära sig hela processen och tycka att det är roligt.

Bröd i olika skepnader blir det varje dag.
Bröd i olika skepnader blir det varje dag.
Foto: Ibtihaj Alarini/Instagram
Ägg och ananas är en mix man blir glad av.
Ägg och ananas är en mix man blir glad av.
Foto: Ibtihaj Alarini/Instagram

När Ibtihaj Alarini inte har ett gäng småttingar i köket, så har hon och barnen en liten odling på tomten med lite grönsaker och annat som de pysslar om tillsammans.

– Jag vill att de ska lära sig var maten kommer ifrån och att de samtidigt blir sedda och får känna sig viktiga. Alla är med och hjälper till och det är jätteroligt att umgås med dem och ha dem runt sig. Det tröttnar jag aldrig på. Ibland tar jag även med dem till affären så att de lär sig hur man väljer ut bra råvaror och att jämföra priser. Barn är duktiga och smarta och blir stärkta av att tas på allvar.

Nu har även många föräldrar blivit inspirerade och fått ta del av recept och tips, så kärleken till maten smittar av sig. Lite avigare är hennes man ibland.

– Jag lockar honom med mat med mycket grönsaker, men han älskar kött så han får väl ha sitt kött en gång i veckan i alla fall, säger hon glatt.

Men några fiskbullar på burk eller färdiga köttbullar blir det varken till honom eller barnen.

– Nej, usch. När det finns så fina råvaror? Man vet ju aldrig vad de blandat i sådant där. Rena fina råvaror utan tillsatser, och så mycket ekologiskt som möjligt, det är riktig mat.

Fakta

Ibtihaj Alarini

Är: Näsbygårdens förskolas kock.
Ålder på matgästerna: Ett till sex år.
Ålder på kocken: 45 år.
Familj: Man och två barn, 15 och 27 år gamla.
Kommer ifrån: Palestina, men har bott här i 19 år.
Andra meriter: Har arbetat i Kristianstads kommun i 17 år, varav de sju senaste på Näsbygårdens förskola. Hon är även engagerad i Certifieringsgrupp KRAV och sitter med i olika utvecklingsgrupper. Brinner för måltidspedagogik.
Favoritmat: ”Jag äter nästan bara vegetariskt, men en riktig festmåltid är ugnsbakad lax med sweet chili och citronpeppar med kokt potatis och citronsås gjord på crème fraiche. Det är underbart gott.”
Fredagsmystips: ”Gör egna snacks på morotschips eller gjorda på äpple eller grönkål. Det är jättegott. Jag äter aldrig skräpmat.”
Andra som uppmärksammat henne: ”Jag har bland annat intervjuats av journalister från Kanada och Egypten.”
Årets förskolekock: En rikstäckande tävling som arrangeras av White Guide Junior som vill lyfta fram och höja standarden på maten som serveras till barn och unga i skolor och förskolor. Det finns 13 olika kategorier, varav Årets Förskolekock är en, Årets Förskolekök en annan. Tävlingen har funnits sedan 2012. 15 september avgörs vem som tar hem det prestigefyllda priset.

Läs mer