Annons
Nyheter

Hot och våld drabbar världens sjuksköterskor

Sjuksköterskor har hyllats för sina insatser under coronapandemin, men många har också mötts av spott och fysiskt våld runt om i världen. Annette Kennedy, ordförande för den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN, säger att angrepp på sjuksköterskor inte är ovanliga.
Coronaviruset • Publicerad 13 september 2020
Samtidigt som sjuksköterskor i hela världen har hyllats för sina livsviktiga insatser under coronapandemin har de utsatts för verbala och fysiska angrepp, enligt den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN. Arkivbild.
Samtidigt som sjuksköterskor i hela världen har hyllats för sina livsviktiga insatser under coronapandemin har de utsatts för verbala och fysiska angrepp, enligt den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN. Arkivbild.Foto: AP/TT
En sjuksköterska vårdar en covidpatient på Tongjisjukhuset i Wuhan. Arkivbild.
En sjuksköterska vårdar en covidpatient på Tongjisjukhuset i Wuhan. Arkivbild.Foto: Zhang Dan
Den italienska sjukvården drabbades hårt under pandemin i våras. På begravningsplatsen i Bergamo gjorde man snabbt plats för det stora antalet döda efter coronapandemin. Arkivbild.
Den italienska sjukvården drabbades hårt under pandemin i våras. På begravningsplatsen i Bergamo gjorde man snabbt plats för det stora antalet döda efter coronapandemin. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT

– De spottar och angriper sjuksköterskor på ett våldsamt fysiskt sätt i länder över hela världen. Vi har sett det i Afrika, Latinamerika, Europa och Nordamerika. Det är ganska vanligt, säger Annette Kennedy, vars organisation företräder 20 miljoner sjuksköterskor i 130 länder.

Hon säger att det kan vara svårt att förstå, men att det också hänt vid tidigare epidemier.

Annons

– Det har förekommit mest när antalet smittade och döda i covid-19 ökat. Jag tror att det beror på att folk är rädda och får felaktig information om att sjuksköterskor sprider viruset.

Extra påfrestning

Annette Kennedy ser allvarligt på att sjuksköterskor blir utsatta när de redan är oroliga och hårt belastade, eftersom det ökar påfrestningen och kan leda till att de inte orkar fortsätta sitt livsviktiga arbete.

– Sjuksköterskorna är de som är närmast de som dör. Inte sällan den döendes enda sällskap. Det är skrämmande, inte bara för sjuksköterskorna själva, eftersom de är rädda att ta hem viruset till sina familjer eller någon annan, utan även för andra. Att sjuksköterskorna inte alltid har tillgång till skyddsutrustning av bra kvalitet spelar också in, säger hon.

I delar av världen, bland annat i Afrika, är fortfarande bristen på bra skyddsutrustning ett problem.

– Det är ett pågående problem. I förra veckan skrev vi brev till presidenten i Zimbabwe. Sjuksköterskorna där vill inte gå till jobbet utan skyddsutrustning, säger Annette Kennedy.

Hon påminner om att många länder inte alls var förberedda på pandemin, men att sjuksköterskorna ändå var tvungna att möta patienterna fastän varken säkerhetsregler eller skyddsutrustning fanns på plats.

– Det ska alltid finnas när du ska gå in i ett farligt arbete, säger Annette Kennedy.

Risk för utmattning

Hon befarar att de traumatiska upplevelser som sjuksköterskorna upplevt under pandemin kan leda till utbrändhet, ångest, depression och kronisk sjukdom. Trots de risker som sjuksköterskor utsätts för görs inga insamlingar av fakta om hur många som blir smittade av covid-19 och dör. ICN anser att alla regeringar borde samla in fakta om det.

I april gick Annette Kennedy ut och berättade att mer än 100 sjuksköterskor runt om i världen hade dött som en följd av covid-19.

– Nu vet vi att det är många fler och att omkring 3 000 vårdarbetare dött under pandemin, men vi vill ha mer fakta om hur de har smittats, säger hon.

Annons

Inför hösten är hon framför allt orolig för att många sjuksköterskor ska bli utmattade och att det ska bli en andra våg av covidfall.

– Alla i frontlinjen är trötta. De har arbetat långa pass och upplevt många traumatiska situationer, speciellt de som varit nära många som har dött. Det är sjuksköterskorna som har hållit handen när patienterna gått bort.

I det här läget efterfrågar inte sjuksköterskorna applåder, utan anständiga löner och bra arbetsförhållanden där de mår bra.

– Det finns en oro för att många sjuksköterskor inte orkar mer, utan säger upp sig. Det är allvarligt när vi vet att det finns sex miljoner för få.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons