Hundratals saknade på orkanhärjade Bahamas

Allt färre ber om att få evakueras från de orkanhärjade öarna i norra Bahamas, och många står redo att hjälpa till i räddningsarbetet.
Hundratals människor saknas efter katastrofen.
Bahamas • Publicerad 12 september 2019
Tre män röjer på sina orkanhärjade ägor på ön Grand Bahama, där de slagit upp ett tält för att få sovplats för natten.
Tre män röjer på sina orkanhärjade ägor på ön Grand Bahama, där de slagit upp ett tält för att få sovplats för natten.Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Totalt saknar myndigheter information om var 1 300 människor befinner sig. Listan över saknade kan dock innehålla personer som evakuerats. På torsdagen hade listan krympt med över 1 000 personer.

– Vissa individer som evakuerats från (öarna) Abaco och Grand Bahama har ännu inte registrerat sig hos myndigheterna, säger Carl Smith, talesperson för det nationella krishanteringsorganet Nema.

– I takt med att vi kan börja samköra våra dataset kommer vi att kunna informera familjemedlemmar och återförena överlevare med deras anhöriga.

Fler stannar kvar

Hittills har minst 50 människor konstaterats döda som resultat av orkanen, som drog in över norra Bahamas med rasande kraft den 1 september. Antalet döda väntas stiga rejält i takt med att sökarbetet fortskrider.

– Vi kommer inte att spekulera om vad de slutliga siffrorna kan landa på, säger Smith.

Hittills har drygt 5 500 människor evakuerats från de värst drabbade öarna Grand Bahama och Abaco. De senaste dagarna har dock antalet människor som vill lämna öarna minskat kraftigt, enligt Nema.

Reseguiden Clara Bain är en av dem som saknar anhöriga sedan orkanen slog till.

– Mina vänner saknas, några av mina kusiner saknas där borta, totalt fem personer. De bodde i Marsh Harbour, säger hon.

Staden Marsh Harbour ligger på Abaco, där uppskattningsvis 90 procent av bostäderna och andra byggnader förstördes eller skadades i ovädret.

– Alla på ön saknar någon. Det är verkligen förkrossande, säger Bain.

"Vi är kämpar"

En av dem som stannat kvar för att röja upp i förödelsen är Irvin Russel.

– Detta är bara ett hinder i vägen. Det är ett stort sådant, men Abacos invånare är kämpar, säger han.

Tillstånd har getts till att återuppta passagerarflygtrafik till Abaco i begränsad skala, säger Carl Smith, som tillägger att nödleveranser och evakueringsflyg prioriteras.

Totalt drabbades 76 000 människor på Bahamas av kategori 5-orkanen Dorians framfart, med rasande vindar och omfattande regn, enligt FN:s migrationsorganisation IOM. Omkring 15 000 människor är fortfarande i behov av hjälp i form av nödboende och matleveranser, enligt Karibiens katastrofhanteringsorgan.

Ovädret uppskattas ha orsakat materiella skador för motsvarande omkring 29 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.