1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hur mycket smärta ska ett barn behöva stå ut med?

En måndag klagade min 15-åring över ont i halsen, men kände att hon kunde gå till skolan. Det gjorde mer ont och hon uppsökte skolsköterskan, som efter att ha sett att hon var illande röd i halsen, skickade hem henne med 39,5 i feber skriver Jennie Lagerqvist i Tollarp. Så började en lång historia av smärta som slutade på akuten,
Jag fick veta att det inte var aktuellt med halsprov och blev då visad på datorn "hur man ska/kan se ut i halsen om man har halsfluss".
Foto: Fredrik Sandberg / TT

På onsdagen kunde hon varken äta eller dricka så hon tog sig själv till vårdcentralen för att få hjälp. Varken jag eller min man hade möjlighet att ta ledigt från jobbet. Läkaren kände på hennes hals, på körtlarna och kollade i halsen. 38,9 i feber men inget halsprov eller sänka togs. Hennes körtlar ömmande , hon var trött och kände sig svimfärdig när hon stod upp.

Läkaren skrev att det inte såg ut som en bakteriell tonsillit, så hon fick rådet att avvakta och ta Ipren/Alvedon och var välkommen igen vid mer smärta. Dagen efter hade hon ännu mer ont, var förtvivlad och hade inte kunnat sova på natten. Jag beställde en tid på vårdcentralen. Sa till läkaren att jag ville att han skulle ta ett halsprov på henne, för varje gång hon har haft så här ont i halsen så har det visat sig vara halsfluss. Hon var dessutom väldigt "grötig" i halsen.

quote
Jag sa till läkaren att jag ville att det skulle tas ett halsprov eftersom det inte alls är okej att ett barn ska behöva stå ut med hur mycket smärta som helst...
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag fick veta att det inte var aktuellt med halsprov och blev då visad på datorn "hur man ska/kan se ut i halsen om man har halsfluss". Hon hade inte nån tjock vit beläggning som på bilderna, men jag sa till läkaren att jag ville att det skulle tas ett halsprov eftersom det inte alls är okej att ett barn ska behöva stå ut med hur mycket smärta som helst och så här länge!

Fick vet igen att hon inte uppfyllde de minst tre av fyra kriterier som krävs för att man ska misstänka halsfluss. det vill säga

1 Rodnande och svullna tonsiller hos barn 3-6 år, alternativt belagda rondeller hos äldre, barn och vuxna.

2 Minst 38,5 i feber.

3 Ömmande adeniter i käkvinklarna.

4 Frånvaro av hosta.

Jag sa att min dotter visst uppfyllde tre av kraven. Inget prov togs. På lördagen var jag på jobbet och fick ett meddelande av min man som skrev att han och vår dotter befann sig på akuten. Nu kunde hon inte ens svälja sitt eget saliv, och hon hade sagt att det kändes som att det satt nåt i vägen i halsen.

quote
Med mycket smärta efteråt och en penicillinkur, mådde hon bättre bara dagen efter och hennes röst började låta normalt igen

När de träffat läkaren på akuten, hade det första han frågat efter varit om hon tagit nåt halsprov eller annat prov på vårdcentralen! Läkaren kollade henne i halsen och såg meddetsamma att det var en halsböld, och att den behövdes plockas bort på en gång. Med mycket smärta efteråt och en penicillinkur, mådde hon bättre bara dagen efter och hennes röst började låta normalt igen.

Inget ont alls om läkaren på Tollarps vårdcentral som tog emot oss, för du förklarade på ett förståeligt sätt som gjorde att vi kände oss väl bemötta. Men, däremot tycker jag att reglerna för hur man ska gå till väga skulle behövas ses över och att man låter personalen själva avgöra vad som känns mest rätt för patienternas bästa.

Tänk så mycket lidande hon hade sluppit och att att gå dit så många gånger, om detta hade tagits på allvar från första dagen.

Speciellt med tanke på omständigheterna i dessa coronatider.

Jennie Lagerqvist

Tollarp

Läs mer

Sport

IFK slår tillbaka kring uppgifterna om spikad seriestart

Jesper Larsson: ”Det vet jag ingenting om.”

Hässleholm

Väg 21: Ute och övningskörde – krockade i rondell

Larm om trafikolycka på tisdagseftermiddagen.

Kultur

Rasmus Troedsson om sommarpratet: ”Svårare att be om hjälp när man inte uppenbart är under isen”

Skådespelaren beskriver Kristianstad som en frihetsstad.

Nedgång

Här finns hälften av Sveriges minkfarmer

Blekinge i central roll

Östra Göinge

Brott: Väktare skadad av inbrottstjuvar

Tre misstänkta kastade sten mot väktaren.

Kristianstad

Postnord ska dela ut post varannan dag

Pilotprojekt startar på två orter i Skåne.