3–2-segern betyder att laget har häng på en topp sex-plats i SHL-tabellen.
Ishockey • Publicerad 20 februari 2020
HV71 spelade i retrotröjor för att hylla laget från 1985.
HV71 spelade i retrotröjor för att hylla laget från 1985.Foto: Mikael Fritzon/TT

1985 tog HV71 steget upp till dåvarande elitserien – och på torsdagen var det dags för Jönköpingsklubben att uppmärksamma att det nu har gått 35 år sedan den där magiska kvällen då Västerås besegrades med 3–2 i en avgörande kvalmatch.

Spelarna från 1985 hyllades, det skrevs autografer och kvällens HV71-lag spelade i speciella retrotröjor, starkt inspirerade av 1985 års modell.

Och när domaren sedan släppte pucken fortsatte HV71:s festligheter.

"Lite nervöst"

Anthony Camara gav hemmalaget ledningen mitt i den första perioden, då han hittade rätt i powerplay. Örebro kvitterade förvisso i andra perioden, men i den tredje och avslutande akten gick HV71 ifrån till 3–1 via mål av Simon Önerud och Linus Fröberg. Gästerna skapade viss spänning via ytterligare en reducering, men kom aldrig närmare än så.

– Det blev lite nervöst, men jag tycker att det var starkt av oss att gå ut i tredje och ta ledningen och sedan hålla den, säger Önerud, som gillade hyllningskvällen, till C More.

– Vi har dem (laget från 1985) att tacka för att HV ligger i eliten. Det är fantastiskt kul att få hylla sådana hjältar, säger han.

I och med segern hänger HV71 på i kampen om en topp sex-plats i tabellen, vilket innebär en biljett till kvartsfinalen. Avståndet upp till sjätteplacerade Djurgården är endast tre poäng.

Oväntad förlust för Luleå

I Linköping vann hemmalaget överraskande med 3–2 efter förlängning mot serieettan Luleå. Olle Lycksell blev stor hjälte för LHC, då han satte det avgörande målet tre minuter in i förlängningen.

Rögle hade, som förväntat, inga större problem att besegra Växjö på hemmais. Slutresultatet skrevs till 5–1, efter att ängelholmarna gick från 2–1 till 5–1 i den tredje perioden.

Skellefteå besegrade Oskarshamn med 4–3 efter förlängning.