Annons

Hyllad poet kan slå igenom stort postumt

Tjugo år efter Ola Juléns omsusade debut "Orissa", och sex år efter poetens död, publiceras nu boken "Afrikas verkliga historia".
Dessutom kommer "Orissa" i nyutgåva – den enda bok som poeten gav ut under sin livstid.
Litteratur • Publicerad 11 juli 2019
Förläggaren Gunnar Nirstedt kallar "Afrikas verkliga historia" och "Orissa" ett stycke poesihistoria. "Man möter en helt oförställd förtvivlan", säger han. Pressbild.
Förläggaren Gunnar Nirstedt kallar "Afrikas verkliga historia" och "Orissa" ett stycke poesihistoria. "Man möter en helt oförställd förtvivlan", säger han. Pressbild.Foto: Albin Dahlström

Året var 1999 och en ung poet vid namn Ola Julén debuterade med diktsamlingen "Orissa" på det då nystartade Ink förlag, som drevs av Niklas Darke, Aase Berg och Björn Wiman.

– Jag känner likadant nu som då, "Orissa" är en makalös bok, säger Björn Wiman, som nu är kulturchef på Dagens Nyheter.

Annons

Resten är samtida litteraturhistoria – "Orissa" rosades av kritikerna, dels i Sverige men främst i Danmark, där boken har haft stor betydelse för generationer av poeter.

"En litterär händelse"

Några år efter "Orissa" började det ryktas om en ny bok – "Afrikas verkliga historia". Ett större förlag skulle ge ut den. Men något hände. Något gick fel. En konflikt uppstod. Boken publicerades aldrig. "Orissa" blev den enda bok som Ola Julén gav ut under sin livstid.

Men efter Ola Juléns död 2013 hittade poetens mamma en bunt papper i hans hem. Pappersbunten anförtrodde hon poeten Marie Lundquist, som många år tidigare varit sonens handledare på Biskops Arnös författarskola. Bunten med papper var manuset till "Afrikas verkliga historia".

– Det var en litterär händelse. Jag blev uppslukad av manusets kraft, men att ensam skapa reda bland alla ändringar och anteckningar var ett för stort arbete, säger hon.

Tillsammans med Daniela Floman, förlagsredaktör och gammal vän till Ola Julén, bildade hon en tvåmansredaktion som sakta började förbereda manuset för utgivning.

– Vår ambition var att hitta ett förlag som samtidigt kunde tänka sig att återutge Orissa, som inte längre gick att få tag på, säger Marie Lundquist.

En mening på varje sida

Nu är det 2019 och "Afrikas verkliga historia" ges ut postumt på förlaget Nirstedt/litteratur, åtföljd av en nyutgåva av "Orissa"

– Jag blev genast nyfiken när Marie och Daniela tog kontakt med mig, även om jag då inte hade läst "Orissa" så hade jag hört många vittna om den som en stark läsupplevelse, säger förläggaren Gunnar Nirstedt.

"Orissa" är en diktsamling med en kort mening på varje uppslag. Att citera ur boken skulle inte göra meningarna rättvisa. Risken finns att dessa nakna nödrop till läsaren skulle framstå som platta.

– När jag sedan läst boken förstod jag varför den gjort så starkt intryck på så många – man möter en helt oförställd förtvivlan, säger Gunnar Nirstedt.

Annons

"Afrikas vekliga historia" och "Orissa" har mycket gemensamt, men det finns också en hel del som skiljer dem åt.

– Tonfallet är omisskännligt, men den här boken är mer splittrad formässigt än "Orissa". Fler längre dikter, blandat med korta utsagor. Som helhet är det mer narrativ än i "Orissa", man kan följa ett destruktivt kärleksförhållande, säger Marie Lundquist.

"Ingen dysterkvist"

Gunnar Nirstedt träffade aldrig Ola Julén, men det gjorde Björn Wiman och Marie Lundquist.

– Jag minns honom som en varm person med mycket humor. Allt han skrev konnoterade sorg och saknad. Minns också hans upptagenhet av författare som Lars Norén, Stig Larsson och Michael Strunge. Författare som likt Ola inte skiljde på liv och dikt, säger Marie Lundquist.

Björn Wiman lärde aldrig känna Ola Julén, men han beskriver honom som en person som livet inte log emot.

– Men han var ingen dysterkvist. När man pratade med honom var han en slagfärdig kille som kunde skratta och dra ett skämt. Jag förstod att litteraturen var på blodigt allvar för honom, det fanns inget i hans liv som var viktigare, säger Björn Wiman.

Tröst för unga

Att "Afrikas verkliga historia" nu äntligen ges ut, åtföljd av "Orissa" i ny kostym, tror Gunnar Nirstedt kan betyda mycket för Ola Juléns författarskap.

– Jag hoppas att böckerna ska nå ut till fler än den normala poesipubliken, och att de ska hitta sin plats både i litteraturhistorien och i samtiden, säger han.

Björn Wiman betonar att Ola Julén var en författare som ville beröra och knocka läsaren med det han skrev. Han tror att satsningen på författarskapet kan ge poeten ett större och bredare erkännande. Särskilt tror han att böckerna har potential att nå ut till unga läsare.

– De kan nog känna igen sig i den ensamhet, förvirring och förtvivlan som Ola gestaltar. Jag har hört många säga det under åren som gått, att de fick tröst och kraft av "Orissa" när de var unga, säger Björn Wiman.

Viktor Andersson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons