IAEA kräver svar från Iran om anrikning

Iran har aktiverat ett antal avancerade urancentrifuger. Nu kräver Internationella atomenergiorganet IAEA att landet omgående svarar på en rad frågor om sin anrikning.
Enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har Iran haft en hemlig forskningsanläggning för att framställa kärnvapen.
Iran • Publicerad 9 september 2019
På bilden från 2018 syns IR-6 och IR-4, två av de modeller av iransktillverkade urancentrifuger som nu har aktiverats. Arkivbild.
På bilden från 2018 syns IR-6 och IR-4, två av de modeller av iransktillverkade urancentrifuger som nu har aktiverats. Arkivbild.Foto: IRIB/AP/TT

Dagar efter att Irans regering meddelat att man aktiverat 40 centrifuger för att producera ytterligare anrikat uran kräver IAEA att landet snarast svarar på en rad frågor om landets anrikning och i vilken mån man följer kärnenergiavtalet (JCPOA)

IAEA bekräftar att Iran installerar avancerade urancentrifuger i anläggningen i Natanz och att centrifugerna förberetts för tester med uranhexafluorid, UF6. Atomenergiorganet uppger att Iran den 7 september antingen installerat eller höll på att installera 22 centrifuger av modell IR-4, en IR-5, 30 stycken IR-6 och tre IR-5s.

Ny teknik

Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH i Stockholm, säger att det inte är några stora mängder, utan tror att det handlar om att Iran provar ny teknik, snarare än att utöka sin kapacitet för att tillverka kärnvapen.

– Det låter mer som en så kallad testkaskad. Det verkar som om de provar ny teknik för att visa för sig själva att de behärskar mer avancerad teknik.

– De har samma kapacitet som tidigare och den innebär att de är ett år från att ha ett färdigt kärnvapen om de skulle vilja det.

IAEA:s bekräftelse kommer kort efter det att Iran beskyllt europeiska länder för att inte ge landet någon annan utväg än att börja backa från sina åtaganden i kärnenergiavtalet (JCPOA).

Hemlig anläggning

Irans regering beskriver de nya centrifugerna som mycket kraftigare än de som tidigare varit i bruk. Enligt det internationella kärnenergiavtalet med Iran från 2015 tillåts landet bara ha ett begränsat antal första generationens centrifuger för anrikning av uran. Landet har redan överskridit gränsen för hur mycket uran man får anrika enligt kärnenergiavtalet.

Benjamin Netanyahu uppger att Iran har haft en hemlig anläggning i Abadeh söder om staden Isfahan.

– Vid denna plats genomförde Iran experiment för att utveckla kärnvapen, säger han.

Enligt Netanyahu fick Israel vetskap om anläggningen efter att ha kommit över iranska dokument, som sedan hans regering offentliggjorde i fjol. Iran förstörde anläggningen när det stod klart att Israel kände till den, uppger Netanyahu.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.