Annons
Nyheter

Idrottsgranskning ska få fart på eleverna

Barn rör sig för lite och riskerar att bli feta. Nu ska idrottslektionerna granskas så att det blir bättre fart på skolbarnen. Uppdraget som nu lämnas från regeringen till Skolinspektionen är att kvalitetsgranska undervisningen inom idrott och hälsa.(TT)
Publicerad 8 april 2017

Uppdraget som nu lämnas från regeringen till Skolinspektionen är att kvalitetsgranska undervisningen inom idrott och hälsa. Genom skolbesök, där observationer och samtal med lärare genomförs, ska brister identifieras och leda till insatser av olika slag.

””

Aktivt deltagande

Annons

Tidigare studier har visat att antalet minuter där eleverna faktisk rör sig under en idrottslektion kan vara så få som 15 minuter. Ett av målen är att öka rörelsen under lektionerna och utröna vilka stöd som kan ges till landets idrottslärare för att uppnå det. Dessutom ska de elever som sitter av tiden på bänken förmås att delta aktivt i undervisningen.

””

Men stödet till lärarna och utvecklingen av ämnet är också tänkt att ge ringar på vattnet, från idrottssalen till den spontana leken i parken.

””

Skärper läroplanen

Regeringen har tidigare gett Skolverket uppdraget att skärpa läroplanen så att alla skolor tvingas till ett medvetet arbete för att få skolbarnen i rörelse på raster.

””

Däremot är regeringen inte övertygade om att fler idrottstimmar i skolan, vilket en majoritet i riksdagen vill ha, är rätt prioritering just nu.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons