Annons
Nyheter

Igenbommade fritidshus: "En tickande bomb"

Sanningens minut närmar sig för dem som lämnat fritidshuset utan tillsyn över vintern. Köldsmällen i december ledde till många vattenskador i fritidshus – och fler frostsprängda rör lär upptäckas nu i vår, befarar skadereglerare.
Bostad • Publicerad 25 mars 2023
Äntligen vår – men håll ögonen öppna när det är dags att öppna fritidshuset efter vintern. Arkivbild.
Äntligen vår – men håll ögonen öppna när det är dags att öppna fritidshuset efter vintern. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

– Har man inte tittat till huset kan det vara så att man sitter på en tickande bomb, säger Erik Arvidsson på Folksam.

I december förra året noterade försäkringsbolaget en ökning av antalet frysskador med hela 25 procent jämfört med året före.

Annons

Det som oroar Erik Arvidsson är alla som inte har varit i sina fritidshus ännu. Han misstänker att ovanligt många har skruvat ner inomhustemperaturen för mycket till följd av de höga elpriserna.

– Därför vill vi mana till väldigt stor försiktighet när man öppnar fritidshuset, att man värmer upp huset med försiktighet och är väldigt observant när vattnet sätts på.

Det bästa är att gå runt och titta på alla ledningar, särskilt i kök och badrum, så att det inte sipprar ut vatten någonstans, tipsar han. Och håll koll på vattenmätaren, om det finns en sådan.

Om ett rör springer läck är tiden för upptäckt den avgörande faktorn. En stor vattenskada kan medföra att huset inte går att använda under lång tid framöver.

Vattenskador är näst efter omfattande bränder de dyraste att åtgärda och de kan bli dyra även om man har försäkring.

– Det kan bli en förhöjd självrisk, och det ska nämnas att det kan bli en viss nedsättning (på ersättningen) om du har varit oaktsam när du har stängt ner – det finns ett aktsamhetskrav i försäkringen. Det bedöms från fall till fall, säger Erik Arvidsson.

Fakta: Checklista när du våröppnar

Kontrollera att taket är helt och att innertaket är utan fuktskador.

Kontrollera och rensa häng- och stuprännor.

Se över fönstren.

Var uppmärksam när vattnet slås på. Lägre tryck kan bero på läckage. Åtgärda eventuella läckage genast.

Kontrollera skorstenen före eldning, exempelvis att fåglar inte byggt bo. Elda försiktigt i början och öka gradvis.

Leta efter musspår. Om det varit möss i huset finns risk för gnagskador på elledningar.

Källa: Trygg-Hansa

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons