Annons
Nyheter

Ikea öppnar egen second hand-butik

Begagnade möbler ska ta Ikea framåt i klimatarbetet – och kan locka flera kunder på köpet med ännu billigare varor.
I höst öppnar möbeljätten en ny butik med begagnade varor från det egna varumärket.
Ekonomi • Publicerad 11 september 2020
– På grund av covid-19 har vi haft färre besök i våra varuhus jämfört med mer normala nivåer innan pandemin, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.
– På grund av covid-19 har vi haft färre besök i våra varuhus jämfört med mer normala nivåer innan pandemin, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.Foto: 

Under sommaren har Ikea gradvis öppnat många av varuhusen som fått hålla strängt till följd av pandemin. I Sverige har samtliga av möbeljättens varuhus hållits öppna, men antalet kunder har varit betydligt färre än "ett vanligt år".

– På grund av covid-19 har vi haft färre besök i våra varuhus jämfört med mer normala nivåer innan pandemin. Å andra sidan har vi arbetat hårt för att möta kunders behov på andra sätt och därför har e-handeln till stora delar kompenserat tappet i den fysiska handeln, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

Annons

Nu planerar bolaget att fortsätta framåt – och till hösten öppnar Ikea Sverige en ny butik med endast begagnade varor inom det egna varumärket.

Nyckel i omställningen

Enligt Jonas Carlehed är satsningen ett av stegen för koncernen att nå bolagets mål att bli mer cirkulära Ikea till 2030. Det innebär bland annat att alla produkter ska vara tillverkade av förnybara eller återvunna material.

Och enligt en prognos av Ikea Sverige kommer efterfrågan för begagnande möbler bland kunderna bli allt mer populär – andrahandsmarknaden för möbler kommer att öka fyra gånger så mycket som förstahandsmarknaden fram till 2027.

– En central del för oss på Ikea är att hjälpa kunderna att förlänga livet på sina produkter. Det är en nyckel i företagets cirkulära omställning. Så det här är en fantastisk möjlighet att testa hur stort intresset är för begagnade möbler.

Att bolaget lanserar konceptet i år är "helt oberoende" av situationen med coronapandemin, enligt Jonas Carlehed.

– Själva satsningen ligger i linje med våra cirkulära mål. Men det är uppenbart att om vi ska nå så många kunder som möjligt när ekonomin blir sämre är det en fantastiskt bra möjlighet för oss att vara en del av second hand-marknaden, säger han.

Billigare produkter

Butiken, som öppnas i återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna, kommer att sälja Ikea-möbler och andra produkter inom varumärket, som kunder skänkt till ReTuna och som rustats upp av Ikea. I butiken kommer det även säljas produkter från Ikeas varuhus som på något sätt skadats och kan rustas upp och säljas på ReTuna.

– Produkterna kommer vara betydligt billigare än i vanliga Ikea-varuhus. Priserna kommer variera beroende på vad det är för produkt och hur mycket vi har behövt laga eller rusta upp produkten.

– Om vi ser att det finns ett intresse för det här bland kunderna kommer vi att öppna fler butiker med begagnat framöver, säger Jonas Carlehed.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons