Annons
Nyheter

Oenigt i EU om krisplan för energin

Inte tillräckligt, fräser ilskna ministrar om EU-kommissionens senaste förslag för energin.
Planerade krisåtgärder får nu vänta till ännu ett extramöte i Bryssel.
EU • Publicerad 24 november 2022
Tjeckiens energiminister Jozef Síkela med grekiske kollegan Konstantinos Skrekas under torsdagens extrainsatta EU-möte i Bryssel.
Tjeckiens energiminister Jozef Síkela med grekiske kollegan Konstantinos Skrekas under torsdagens extrainsatta EU-möte i Bryssel.Foto: Olivier Matthys/AP/TT
EU:s energikommissionär Kadri Simson på väg in till det extrainsatta energiministermötet i Bryssel.
EU:s energikommissionär Kadri Simson på väg in till det extrainsatta energiministermötet i Bryssel.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Efter hårt tryck från främst en rad länder i södra och östra Europa kom EU:s energikommissionär Kadri Simson i tisdags med ett förslag om pristak på gas – om än paketerat som en "marknadskorrigeringsmekanism".

Villkoren för att det ska träda i kraft är dock hårda – alltför hårda, enligt flera av de irriterade energiministrar som samlades i Bryssel för att diskutera läget på ännu ett extrainsatt ministermöte på torsdagen.

Annons

– Att sätta ett tak på 275 euro är inte något riktigt tak, sade Greklands Konstantinos Skrekas på väg in till mötet.

"Osmakligt skämt"

Kritikerna vill sänka taket rejält för att få det att träda i kraft tidigare och även lätta på villkoren.

– Det verkar utformat för att se till att det aldrig någonsin tillämpas. För oss verkar det som ett osmakligt skämt från kommissionens sida, sade Spaniens miljö- och energiminister Teresa Ribera, som även har stöd av bland annat Italien och Frankrike.

EU-kommissionen har försvarat sig med att det gäller att inte hota leveranssäkerheten och har oroat sig över att ett för lågt pristak skulle innebära att leverantörerna helt enkelt vänder sig till andra marknader i stället.

De får stöd av framför allt Tyskland.

– Vi är öppna för att förhandla med de andra men för oss är det avgörande att skyddsåtgärder finns på plats och att vi undviker en ransonering av gas i Europa, sade energiansvarige statssekreteraren Sven Giegold.

Resultatet blev att inga beslut alls kunde fattas på torsdagen. Visserligen är ministrarna överens om att säga ja till en rad andra nödåtgärder som är på gång.

Möte vid Lucia

Det gäller dels åtgärder för att göra gemensamma gasinköp och få länderna att dela med sig till varandra, dels om att påskynda tillståndsprocessen för solkraft, uppdaterad vindkraft och värmepumpar.

Det formella klartecknet kommer först när – eller snarare om – man också kan enas om pristaksmekanismen vid ett nytt extrainsatt möte.

– Vi öppnar inte champagnen än, men sätter den på kylning. Jag kommer att vänta till mitten av december, troligen den 13:e, då vi möts för ett sjätte extramöte, sade ordförandelandet Tjeckiens energiminister Jozef Síkela på presskonferensen efteråt.

Busch i Finland

Annons

Sverige håller sig i huvudsak vid sidan om striden, men kan ändå komma att få en tung roll i de fortsatta förhandlingarna, med tanke på att man från årsskiftet tar över som ordförandeland efter Tjeckien.

I så fall får energiminister Ebba Busch (KD) en nyckelroll för att jämka ihop viljorna.

Fast vid torsdagens möte var hon inte på plats.

– Hon är i Finland i dag på ett annat väldigt viktigt möte och träffar (EU-kommissionens ordförande) Ursula von der Leyen och Finlands statsminister Sanna Marin i ett möte där man också kommer att diskutera det här, men det kommer att handla om skogsnäringen, sade statssekreterare Daniel Liljeberg, som vikarierade för ministern i Bryssel.

Fakta: Pristaket på gas

EU-kommissionen föreslog i tisdags införandet av ett sorts pristak på naturgas, fast i form av en "marknadskorrigeringsmekanism".

Mekanismen ska träda i kraft automatiskt när priset på den nederländska gasbörsen TTF överstiger 275 euro per megawattimme under två veckors tid och priserna är minst 58 euro högre än referenspriset på flytande naturgas under minst tio handelsdagar i följd.

Om den nya mekanismen godkänns ska den träda i kraft redan från den 1 januari. Samtidigt är det högst oklart om den någonsin kommer att behöva användas. De villkor som nämns i förslaget har endast varit aktuella under en ytterst kort period under den värsta prishetsen i augusti.

Fakta: Pristaket på gas

Energiminister Ebba Busch (KD) deltar under torsdagen i mötet "Into the Woods" i Helsingfors, som enligt den finländska regeringens presentation handlar om att "diskutera hurdana lösningar skogarna kan erbjuda när det gäller att skapa goda livsmiljöer".

Mötet består bland annat av tre parallella paneldiskussioner, döpta till "Skogarnas framtid", "Bygga ett koldioxidneutralt Europa med hjälp av skogen" och "Arkitektur som inspireras av naturen".

"Evenemanget Into the Woods är ett led i initiativet Ett nytt europeiskt Bauhaus, vars syfte är att främja en hållbar utveckling, delaktighet och skönhet i den byggda miljön. Med Bauhaus avses den skola för arkitektur och formgivning som grundades i Tyskland på 1920-talet. De nordiska ländernas Nordic Bauhaus-program har godkänts som ett av kommissionens sammanlagt fem program. Nordic Bauhaus fokuserar på den byggda miljöns klimatpåverkan och cirkulär ekonomi", skriver den finländska regeringen på sin webbplats.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons