Annons

IMF: Coronavirus kan slå mot återhämtning

Kinas ekonomiska tillväxt har redan påverkats kraftigt av det nya coronaviruset och om det sprider sig till andra länder hotas den redan bräckliga återhämtningen 2020, varnar Internationella valutafonden (IMF).
Ekonomi • Publicerad 19 februari 2020
IMF, med chefen Kristalina Georgieva, varnar för ekonomiska bakslag till följd av det nya coronaviruset. Arkivbild
IMF, med chefen Kristalina Georgieva, varnar för ekonomiska bakslag till följd av det nya coronaviruset. ArkivbildFoto: Jose Luis Magana AP/TT

I en rapport inför ett G20-möte med finansministrar och centralbankschefer från världens största ekonomier pekar IMF även ut nya tecken på spänningar mellan Kina och USA och klimatrelaterade risker som faktorer som kan slå mot den globala tillväxten.

IMF varnar även för risker som cyberattacker och att det spända geopolitiska läget i Mellanöstern ska spåra ur.

Annons

Ökad protektionism och politiska oroligheter orsakade av ihållande problem med ekonomisk ojämlikhet utgör också risker enligt IMF.

IMF räknar fortfarande med en tillväxt på 3,3 procent i år, i linje med en prognos presenterad inför Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos i januari. I fjol låg tillväxten globalt på 2,9 procent.

Riskerna ligger dock på nedåtsidan, det vill säga risken för bakslag bedöms vara större än sannolikheten för positiva överraskningar.

IMF beskriver det nya coronaviruset som en "mänsklig tragedi" som slagit ut kinesisk produktion och begränsat resande och transporter i påverkade regioner.

Fondens ekonomer ser spridningseffekter till andra länder som troliga. Bland annat väntas det slå mot turism, komplexa leverantörssystem och priserna på råvaror.

Huvudscenariot för IMF är att virusspridningen begränsas och att ekonomin därefter får en skjuts uppåt senare i år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons