Annons
Nyheter

Indien byter namn i G20-inbjudan

Indien • Publicerad 6 september 2023
Ett inlägg på X, tidigare Twitter, från den indiske oppositionspolitikern Shashi Tharoor, visar inbjudan där Indien omnämns som Bharat.
Ett inlägg på X, tidigare Twitter, från den indiske oppositionspolitikern Shashi Tharoor, visar inbjudan där Indien omnämns som Bharat.Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Namnet Indien har bytts ut mot Bharat i en officiell middagsinbjudan till deltagarna i G20-mötet, som ska hållas i New Delhi i helgen. Presidenten Droupadi Murmu omnämns också som "president för Bharat".

Formuleringen har lett till spekulationer om att Indien har planer på att avskaffa den officiella användningen av landets engelska namn. Bharat är ett av två officiella namn för landet, vars ursprung går tillbaka till tidiga hinduiska skrifter skrivna på sanskrit.

Annons

Indien vann sin självständighet från Storbritannien 1947. I decennier har olika regeringar i landet försökt att sudda ut spåren från den brittiska kolonialtiden genom att byta namn på vägar och till och med hela städer.

Ansträngningarna har trappats upp av landets nuvarande premiärminister Narenda Modi. Hans regering har bedrivit ett arbete för att ta bort symboler som förknippas med brittiskt styre från stadsbilder, politiska institutioner och historieböcker – men ett namnbyte skulle i så fall bli den största åtgärden hittills.

Regeringen har kallat in till ett extra möte i parlamentet senare i månaden, men är tystlåten om vad som står på dagordningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons