Annons

Hongkongprotester stoppar flyg

Flygtrafiken stoppades på Hongkongs internationella flygplats när tusentals demonstranter fyllde lokalerna.
Stoppet innebär ytterligare en upptrappning av den tio veckor långa kris som redan blivit den hittills största utmaningen för Kinas Hongkongpolitik.
Hongkong • Publicerad 12 augusti 2019
Många demonstranter bär lapp för ögat i ankomsthallen på Hongkongs internationella flygplats. Uppgiften om att polisens projektiler allvarligt skadat en kvinnas öga väcker vrede.
Många demonstranter bär lapp för ögat i ankomsthallen på Hongkongs internationella flygplats. Uppgiften om att polisens projektiler allvarligt skadat en kvinnas öga väcker vrede.Foto: Vincent Thian/AP/TT

Flygtrafiken ställdes in abrupt på en av världens mest trafikerade flygplatser när den protest som pågått på flygplatsen sedan i fredags plötsligt svällde. Ilskan över polisens hårda ingripande under helgens gatuprotester fick allt fler att ansluta sig. Över 5 000 demonstranter har samlats i lokalerna, enligt polisen

Luftfartsmyndigheten meddelar att flygtrafiken ska återupptas tidigt på tisdagsmorgonen lokal tid. Antalet demonstranter minskade under dagen, men när mörkret föll i Hongkong var fortfarande flera hundra aktivister kvar i ankomsthallen och visade inga tecken på att ge sig av.

Annons

Flygstoppet ledde till att minst 150 flygningar ställdes in, även om flyg som redan var på väg till Hongkong tilläts landa..

Lapp för ögat

Många av demonstranterna som trängdes på flygplatsen hade bygghjälmar och gasmask. Många hade också lapp eller bandage för ett öga, för att uppmärksamma en kvinna som ska ha fått en allvarlig ögonskada av de projektiler som polisen sköt för att skingra demonstranter på söndagen.

"Polisen dödar oss" och "Hongkong är inte längre säkert" löd texten på plakat som hölls upp av aktivister.

Flera hundra människor samlades på måndagen även vid flera platser som var scen för helgens polisingripande.

– Vi är väldigt besvikna på Hongkongpolisen. Deras skott gjorde att en ung flicka förlorade ett öga. Har de fortfarande ett samvete, säger 30-årige Terry Ng utanför polisstationen Wan Chai.

Visar vattenkanon

Polisen i Hongkong har under dagen visat upp en vattenkanon som kan användas vid upplopp som en varning till demonstranterna. Två sådana införskaffades 2014 men har aldrig använts. Under måndagens demonstration användes en av dem på testdockor vid en träningsanläggning.

Demonstranterna kräver bland annat att Hongkongs ledare Carrie Lam ska avgå och vill se en oberoende utredning om hur protesterna har hanterats.

Myndigheterna anser att demonstrationerna är olagliga och farliga och Kina anser att kriminella uppviglar till våld.

Över 600 personer har gripits sedan protesterna inleddes i slutet av mars.

Johan Hallnäs/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons