Annons
Nyheter

Intresseorganisationer: Hjärtvården ojämlik

Vård • Publicerad 28 september 2020
Hemorten kan avgöra ens chanser att överleva hjärtsjukdom. Arkivbild.
Hemorten kan avgöra ens chanser att överleva hjärtsjukdom. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD-TT

Skillnaderna i hjärtvården mellan Sveriges regioner är så stora att bostadsorten kan ha betydelse för hjärtpatienternas överlevnad, skriver företrädare för kvalitetsregistret Swedeheart och en rad intresseorganisationer i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I artikeln pekas på två olika ingrepp mot kranskärlsförträngningar vid hjärtinfarkter. Sådana kan åtgärdas antingen med en enklare metod, ballongvidgning, eller med en mer komplicerad metod, bypassoperation.

Annons

För patienter med till exempel diabetes ger bypassoperation betydligt högre överlevnadschanser, och därför ska operation rekommenderas för dem enligt riktlinjerna. Trots det rekommenderar en svensk region bypassoperationer tio gånger oftare än en annan.

Författarna skriver att regionernas ekonomi är den troliga förklaringen till skillnaderna. Därför föreslås att Inspektionen för vård och omsorg ska få i uppdrag att granska hur regionerna följer lagstiftningen, med syfte att ta fram förslag på åtgärder för att minska ojämlikheten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons