Nyheter

Japan oroas av Kina – Sydkorea manar till lugn

Den japanska regeringen uttrycker oro över Kinas militärövningar i vattnen kring Taiwan till följd av Nancy Pelosis besök.
Samtidigt manar Sydkorea till lugn medan Nordkorea ger sitt "fulla stöd" till Peking.
Asien • Publicerad 3 augusti 2022
Japans samordningsminister Hirokazu Matsuno. Bild från i juli.
Japans samordningsminister Hirokazu Matsuno. Bild från i juli.Foto: Kyodo/AP/TT

Nancy Pelosis besök i Taiwan har resulterat i en rad aggressiva reaktioner från den kinesiska regimen, som under veckan arrangerar ett antal militärövningar med anledning av besöket från USA:s tredje mäktigaste politiker.

Flera asiatiska länder reagerar nu på Pekings agerande.

Från Japans håll har man kommunicerat direkt med den kinesiska regimen och uttryckt oro rörande övningarna till havs, som bland annat inkluderar skarp eldgivning i Taiwansundet.

– De maritima områden som Kina meddelat att man kommer att använda för militära övningar överlappar med Japans exklusiva ekonomiska zon, säger samordningsministern Hirokazu Matsuno.

Sydkorea, som är Pelosis nästa mål på Asienresas, manar å sin sida till fred i regionen genom samtal.

– Vår regerings hållning är att fortsätta ha en nära dialog med relevanta parter med utgångspunkten att fred och stabilitet i regionen genom samtal är av yttersta vikt, säger en talesperson för den sydkoreanska regeringen till ett pressuppbåd i Seoul på onsdagen.

Från Nordkorea låter det annorlunda, där ger man i stället sitt "fulla stöd" till Peking och kallar Pelosis Taiwan-besök för ett "fräckt intrång" i Kinas interna angelägenheter.

"Taiwan är en oskiljaktig del av Kina och frågan om Taiwan är en del av de interna angelägenheterna i Kina", säger en talesperson för den slutna diktaturen, till den statligt kontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.