Skotsk domstol dömer inte i brexitfrågan

Storbritannien • Publicerad 4 september 2019
Edinburgh-domaren Lord Doherty ska besluta om huruvida Boris Johnsons beslut att ajournera parlamentet strider mot konstitutionen eller inte. Arkivbild.
Edinburgh-domaren Lord Doherty ska besluta om huruvida Boris Johnsons beslut att ajournera parlamentet strider mot konstitutionen eller inte. Arkivbild.Foto: Jane Barlow/AP/TT

Premiärminister Boris Johnsons beslut att ajournera det parlamentariska arbetet i en månad strider inte mot konstitutionen, har den skotska domaren Lord Doherty beslutat.

Frågan är av politisk natur och kan inte hanteras juridiskt, enligt domaren.

Boris Johnson ansökte i augusti om tillstånd att pausa det parlamentariska arbetet mellan den 10 september och den 14 oktober, alltså bara veckor före brexit-deadline den 31 oktober. Det godkändes av drottningen.

Men en grupp om 75 parlamentsledamöter, ledd av skotska nationalistpartiet SNP, anser att draget är grundlagsvidrigt och förde frågan till domstol.

Under en förhandling i tisdags lade parlamentarikerna fram ett dokument som de menar bevisar att Boris Johnsons kabinett planerade en parlamentarisk paus för att kunna driva igenom ett avtalslöst brexit redan i mitten av augusti, skriver skotska .

Något som premiärministern, vid tidpunkten, förnekade officiellt.

Joanna Cherry, parlamentsledamot för SNP, uppger att hon kommer att överklaga beslutet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.