Annons

Jönson och Sem-Sandberg kan få nordiskt pris

De svenska författarna Steve Sem-Sandberg och Johan Jönson är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris.
Litteratur • Publicerad 20 februari 2020
Steve Sem-Sandberg har chans att få Nordiska rådets litteraturpris för romanen "W". Arkivbild.
Steve Sem-Sandberg har chans att få Nordiska rådets litteraturpris för romanen "W". Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Poeten Johan Jönson är nominerad för sin tvillingbok "Marginalia/Xterminalia". Arkivbild.
Poeten Johan Jönson är nominerad för sin tvillingbok "Marginalia/Xterminalia". Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Johan Jönson är nominerad för sin tvillingdiktsamling "Marginalia/Xterminalia" som gavs ut för snart ett år sedan. Tvillingboken mäter 250 sidor, vilket är avsevärt mindre än de tegelstenar som Jönson gett ut tidigare men tematiken är densamma: "att överleva // är ett skitjobb // utan mening", skriver Jönson i "Marginalia", den längsta av de två böckerna, där han rör sig kring teman som ekonomisk stress, klasshat och arbete.

Även för genombrottsboken "Efter arbetsschema" från 2008 blev Johan Jönson nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

Annons

Den andra svenska nomineringen går till Steve Sem-Sandberg vars kritikerhyllade roman "W" var en av favoriterna till Augustpriset i höstas. "W" handlar om soldaten Woyzeck som högg ihjäl sin älskade. Men där dramatikern Georg Büchner i sin pjäs såg ett klassiskt passionsdrama skildrar Steve Sem-Sandberg i stället en trasig man under svår posttraumatisk stress som saknar orden för att uttrycka sitt inre liv.

Steve Sem-Sandberg har tidigare blivit nominerad för sina romaner "Ravensbrück" och för "De fattiga i Lódz".

De danska jurymedlemmarna har nominerat den kontroversielle poeten Yahya Hassan för hans andra diktsamling "Yahya Hassan 2". Hans sensationella debut sålde i 100 000 exemplar och uppföljaren handlar bland annat om poetens egen fängelsevistelse.

Finlandsvenska Monika Fagerholm är nominerad för romanen "Vem dödade bambi", vars utgångspunkt är en gruppvåldtäkt i en finare förort.

Norge lyfter fram Matias Faldbakkens roman "Vi är fem" som fått de norska P2-lyssnarnas romanpris.

Rättad: Steve Sem-Sandberg blev nominerad även för romanen "Ravensbrück".

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons