Annons
Nyheter

Kålkris slår hårt mot Sydkoreas kimchi

Kimchi är en traditionell rätt som många sydkoreaner äter varje dag. Men den typ av kål som främst används får det allt tuffare på grund av stigande temperaturer som kopplas till klimatförändringen, enligt experter.
Livsmedel • Publicerad 24 september 2024
Den fermenterade kålen är Sydkoreas nationalrätt. Arkivbild.
Den fermenterade kålen är Sydkoreas nationalrätt. Arkivbild.Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Salladskål trivs i ett svalare klimat och planteras vanligtvis i bergsområden där det sällan bli varmare än 25 grader under sommarens odlingssäsong. Men studier har visat att stigande temperaturer hotar grödan – som i värsta fall inte kommer att kunna odlas i Sydkorea i framtiden, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fermenterad kimchi kan göras på andra grönsaker men den kålbaserade är mest populär. Men statistik visar att odlingsarean för kålen i höglänta områden har mer än halverats på 20 år. Kvaliteten blir också sämre, enligt växtpatologen Lee Young-Gyu.

Annons

– Om det här fortsätter kan vi behöva ge upp kålkimchi på sommaren, säger han till Reuters.

Priset på kål har också stigit med nästan 70 procent på ett år till följd av en värmebölja, enligt statliga siffror som nyhetsbyrån AFP rapporterar om. Klimatförändringarna är ytterligare ett slag mot kimchibranschen i Sydkorea, som redan försöker tackla lågprisimporten från Kina.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons