Källor: Talibanerna går med på vapenvila

Afghanistan Artikeln publicerades
Afghanistans president Ashraf Ghani. Arkivbild
Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Afghanistans president Ashraf Ghani. Arkivbild

Talibanerna i Afghanistan har gått med på en tillfällig vapenvila. Det kan öppna för ett fredsavtal med USA, skriver AP på Twitter.

Vapenvilan måste godkännas av talibanernas högste ledare, men det väntas ske, enligt nyhetsbyrån AP:s källor. Det anges inte hur lång vapenvilan är, men det har talats om tio dagar.

Washington har arbetat för ett fredsavtal som skulle ge USA möjlighet att ta hem de 12 000 amerikanska soldater som fortfarande är kvar i det krigshärjade landet. USA vill att ett avtal ska innehålla ett löfte från talibanerna att Afghanistan inte ska användas som bas för terroristgrupper.

Direkta förhandlingar mellan talibanerna och Afghanistans regering är en hörnpelare i det avtal som USA och talibanerna har arbetat fram i över ett år.

Talibanernas delegation ska på söndagen ha återvänt till Qatar där de har ett kontor, efter möte med amerikanska företrädare i Afghanistan.

Ett planerat toppmöte i USA med talibaner och Afghanistans president i september blåses av i sista stund, sedan talibanerna genomfört ett attentat i Kabul där bland andra en amerikansk soldat dödades.