Paulinhos två mål ger Häcken hopp

Häcken slog Falkenberg med 4–1 och fortsätter skugga topplagen i allsvenskan. Tränaren Andreas Alm gladdes mest åt brassen Paulinhos två fullträffar, som inledde och avslutade målskyttet.
Fotboll • Publicerad 1 september 2019
Comebackande målvakten Christoffer Källqvist, tvåmålsskytten Paulinho och mittfältaren Gustav Berggren firar Häckens seger med 4–1 mot Falkenberg.Foto: Thomas Johansson/TT

Förra säsongen vann Paulinho allsvenskans skytteliga med 20 mål. I år har den 33-årige brassen hunnit med nio mål hittills, med mindre speltid än 2018. Han har bara spelat från start i tio av Häckens 22 matcher hittills.

Den vasse målskytten tycker att han haft problem med att få kraft i benen i år.

– Jag har känt på träning att jag försökt och försökt, men det har inte känts bra, beskriver Paulinho, och pratar om att konditionen fattats.

Hårt arbete

Men nu tycks träget arbete ha gett resultat.

– Vi har varit väldigt noggranna och jobbat med Paulinho. Han har jobbat med sig själv också, fysiskt, med mat och allt, för att maximera, säger tränaren Andreas Alm.

– Sen vet vi också att fördelen med honom är att han på en vecka kan vara uppe på den gamla Paulinhos nivå. När han gör mål går det ganska fort att hamna där också. Han behöver inte göra så mycket extra. Det räcker att han får ett skottläge och tar ner bollen, så smäller det, säger Andreas Alm.

Just det visade Paulinho när han gjorde 1–0 mot Falkenberg efter 20 minuters spel. Han tog emot inlägget från Joona Toivio, hittade en yta som gästerna lämnat öppen, och dundrade in bollen i mål.

Nu hoppas Häcken att Paulinho ska visa fortsatt god form i den allsvenska höstspurten. Laget från Hisingen i Göteborg smyger med i tabellen tätklunga, och är just nu fyra poäng bakom ledande Djurgården.

Segern mot Falkenberg blev klar – till slut. Daleho Irandust ordnade 2–0 i 28:e minuten. Men bara några minuter senare reducerade Kirill Pogrebnjak, med nick på ett inlägg från den tidigare Häckenspelaren John Chibuike.

Lyfte i tomt mål

Falkenberg var ofta bra på att anfalla snabbt, när man väl erövrat bollen, och ställa till problem för Häckens försvar.

I 85:e minuten kom dock 3–1. Irandust slog en fin djupledsboll till inhopparen Kwame Kizito. Falkenbergs målvakt Hampus Nilsson hann rusa ut och stoppa bollen, men inte bättre än att Kizito kunde snappa upp den och lyfta in ett skott i tomt mål.

En allsvensk profil gjorde comeback i matchen. Målvakten Christoffer Källqvist, 36 år och med 247 allsvenska matcher i Häcken, var tillbaka mellan stolparna. Han avslutade sin spelarkarriär efter förra säsongen, men nu var ordinarie Peter Abrahamsson avstängd och andremålvakten Jonathan Rasheed är långtidsskadad.