Annons
Nyheter

Kamelreliefer visade sig vara stenålders

Saudiarabien • Publicerad 15 september 2021
Kamelerna på klippväggarna i öknen är flera tusen år äldre än man tidigare trott.
Kamelerna på klippväggarna i öknen är flera tusen år äldre än man tidigare trott.Foto: Fayez Nureldine/AFP/TT

Ett antal reliefer föreställande kameler i den saudiarabiska öknen höggs ut ur klippan redan på stenåldern, visar en ny studie. BBC rapporterar att de gigantiska skulpturerna upptäcktes redan 2018, men man daterade dem då till ungefär 2 000 år, på grund av likheter med avbildade kameler i den antika staden Petra.

Men relieferna, som slitits ned av erosion, tros vara äldre än Stonehenge (5 000 år) och pyramiderna i Giza (4 000 år). Kamelavbildningarna finns norr om staden Sakaka i Saudiarabien.

Annons

Forskarna som genomfört studien har studerat verktygshugg, erosionsmönster och rester av djurben som hittats nära platsen. Det är vanskligt att datera den här typen av antika monument, eftersom väder och vind raderat analyserbart organiskt material.

En teori kring syftet med relieferna är att de varit en sorts mötesplats för nomadstammar i området. Flera av kamelerna har huggits ut på klippor högt ovanför marken och de som högg ut dem måste därför ha använt primitiva byggnadsställningar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons