Annons

Karantän på kryssning ledde till fler smittade

Coronaviruset • Publicerad 29 februari 2020
Australiska passagerare lämnar fartyget i bussar i hamnen i Yokohama. Arkivbild.
Australiska passagerare lämnar fartyget i bussar i hamnen i Yokohama. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Fler smittades av det nya coronaviruset när fartyget Diamond Princess hölls i karantän än om passagerarna i stället hade fått gå i land direkt. Det visar forskning vid Umeå universitet.

"Spridningstakten ombord på fartyget var cirka fyra gånger högre än vad vi har sett för hur viruset sprids på land i de värst drabbade områdena i Kina. Det hänger förmodligen främst samman med hur tätt inpå varandra man vistas på ett fartyg", säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Annons

Fartyget sattes i karantän av japanska myndigheter den 3 februari. När karantänen hävdes efter 16 dagar hade över 600 av de cirka 3 700 passagerarna smittats.

Enligt studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Travel Medicine, hade ett 70-tal smittade men ännu inte sjuka passagerare släppts ut om fartyget hade evakuerats direkt, till skillnad mot flera hundra senare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons