Nyheter

Kärnvapentester kan ha förändrat vädret

Miljö • Publicerad 13 maj 2020
Elektriska laddningar som uppstår i samband med kärnvapenexplosioner kan påverka molnbildningen flera hundra mil bort. Arkivbild.
Elektriska laddningar som uppstår i samband med kärnvapenexplosioner kan påverka molnbildningen flera hundra mil bort. Arkivbild.Foto: Prof Giles Harrison, University of Reading/TT

Provsprängningarna av kärnvapen under kalla kriget kan ha påverkat nederbörden på platser flera hundra mil från testområdena. Det har en grupp forskare vid University of Reading i Storbritannien kommit fram till genom att samköra uppgifter om kärnvapensprängningar under perioden 1962–1964, på bland annat öar i Stilla havet och i amerikanska Nevadaöknen, med meteorologiska arkivuppgifter från väderstationer i London och Skottland.

I samband med sprängningarna var molnen mer kompakta och det kom i genomsnitt 24 procent mer nederbörd per dag än annars. Forskarna förklarar detta med att radioaktiviteten från sprängningarna gav upphov till elektriska laddningar, som i sin tur påverkade droppbildningen inuti molnen.

"Trots att sprängningarna skedde så långt bort spred sig den radioaktiva föroreningen snabbt i atmosfären", skriver forskarna i ett pressmeddelande till artikeln som publiceras i Physical Review Letters.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.