Katedral lockar besökare med stor rutschkana

Kultur • Publicerad 10 augusti 2019
En enorm rutschkana har ställts upp i Norwichs katedral för att ge besökare en mer lekfull upplevelse.
En enorm rutschkana har ställts upp i Norwichs katedral för att ge besökare en mer lekfull upplevelse.Foto: Joe Giddens/AP/TT

En 17 meter hög "helter skelter" har ställts upp i den medeltida katedralen i Norwich i England, rapporterar .

"Helter skelter" är en form av rutschkana som i konstruktionen liknar en fyr och är vanligt förekommande på brittiska nöjesfält.

Prästen Andy Bryant förklarar att syftet är att göra katedralen mer lekfull att besöka. Men också att besökare ska kunna gå upp i den enorma rutschkanan för att därifrån få en bättre vy av takvalvet.

Katedralen har en takhöjd på 21 meter.

– Vi har norra Europas största samling av medeltida "roof bosses" (en typ av takdekoration som är vanlig i gotisk arkitektur). Problemet är att det är så högt upp att de flesta aldrig får chansen att riktigt uppskatta det, säger Andy Bryant till The Guardian.

När besökarna väl har tagit sig en närmare titt på takdekorationerna kan de åka ner för rutschkanan. En åktur kostar 2 pund, motsvarande 23 kronor.

Rutschkanan kommer att stå kvar i katedralen fram till den 18 augusti.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.