Annons
Nyheter

KI återlämnar mänskliga kvarlevor till sameby

Samerna • Publicerad 7 september 2023
2019 återbördades kvarlevorna från samer till kyrkoplatsen på Gammplatsen i Lycksele, där de grävdes upp för närmare 70 år sedan. Nu återbördas kvarlevorna av ytterligare en kvinna. Arkivbild.
2019 återbördades kvarlevorna från samer till kyrkoplatsen på Gammplatsen i Lycksele, där de grävdes upp för närmare 70 år sedan. Nu återbördas kvarlevorna av ytterligare en kvinna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Häromåret upptäckte Karolinska institutet (KI) kvarlevorna av en samisk kvinna i sina samlingar. Nu har regeringen beslutat att KI får återlämna kvarlevorna till Malå sameförening och Malå sameby.

"Det känns bra att kvarlevorna nu kommer att återlämnas och jordsättas i kvinnans hembygd", säger utbildningsminister Mats Persson (L).

Annons

Kvinnan hette Christina Catharina Larsdotter och avled 1854. På grund av en tillväxtsjukdom var hon drygt två meter lång och deltog under sin livstid i uppvisningsturnéer i Sverige och övriga Europa. Hennes kropp grävdes upp under oklara omständigheter efter hennes död och transporterades till KI.

KI har cirka 800 mänskliga kvarlevor i sin anatomiska samling och har de senaste året inventerat innehållet för att synliggöra och diskutera den medicinska vetenskapens historia.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons