Annons
Nyheter

KI: Högkonjunkturen är över

Nu väntar mörkare tider. Högkonjunkturen är över och svensk ekonomi är inne i en tydlig avmattningsfas. Det spår Konjunkturinstitutet (KI) i sin senaste prognos.
Ekonomi (TT) • Publicerad 9 oktober 2019
Handelsbanken sänker tillväxtprognosen. Arkivbild.
Handelsbanken sänker tillväxtprognosen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi säger att högkonjunkturen är över men vi går inte in i en lågkonjunktur på grund av det. Som vanligt säger vi att riskerna för en sämre utveckling dominerar trots att vi har reviderat ner prognoserna ganska mycket, säger KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl på en pressträff.

En betydligt lägre inflation liksom ökad arbetslöshet gör det ekonomiska klimatet tufft. Riksbanken väntas därför inte kunna höja räntan varken i år eller under 2020, skriver KI.

Annons

En första höjning finns inte i beräkningarna förrän 2022.

"Sysselsättningen bedöms minska med 0,8 procent det tredje kvartalet i år och arbetslösheten stiga till 7,1 procent 2020", skriver KI. Dessutom väntas BNP-tillväxten avmattas och kalenderkorrigerad ligga på 0,8 procent nästa år.

Den pessimistiska synen återfinns både inom tillverknings- och tjänstesektorn. Men även hushållen är negativa.

– Där kan vi prognosmakare ha bidragit. Men hushållen har ändå ett visst belägg för att vara pessimistiska. Sysselsättningen minskade snabbt första kvartalet. Sen har utvecklingen accelererat, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Högre arbetslöshet

Även Handelsbanken gör bedömningen att Sverige går mot en lågkonjunktur med stigande arbetslöshet. Tillväxten faller till 1,1 procent i år och fortsätter ned till 0,8 procent nästa år, enligt en färsk konjunkturprognos.

Det kan jämföras med Handelsbankens prognos från i augusti, då årets tillväxt beräknades till 1,5 procent och nästa års till 0,8 procent.

Inbromsningen ser ut att gå snabbare än väntat, inte minst inom industrin.

Svag utveckling

“Indikatorer talar också för en fortsatt svag utveckling den närmaste tiden och vår tidigare bild att konjunkturen bromsar in ytterligare nästa år står sig”, skriver banken i ett pressmeddelande.

För 2021 bekräftar Handelsbanken sin augustiprognos på en svensk tillväxt på 1,3 procent.

Riksbanken kommer enligt Handelsbankens ekonomer att låta styrräntan ligga kvar på minus 0,25 procent under hela prognosperioden, fram till och med 2021.

Annons

“Centralbanker mildrar nedgången men saknar ammunition för att förhindra en fortsatt global konjunkturavmattning, och det mesta talar för att de finanspolitiska stimulanserna blir små. Riskerna för en liten öppen ekonomi som Sverige är betydande i detta läge”, skriver Handelsbanken.

Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman tror att inbromsningen kan göra avtryck på den annalkande lönerörelsen, då ungefär 2,8 miljoner svenskar under början av 2020 ska få nya löner.

“Vi antar att lönenivån sett i ett historiskt perspektiv blir fortsatt låg i avtalet”, skriver Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommentar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons