Annons

Kina klagar efter danskt Taiwanbesök

Kina protesterade formellt hos det danska folketinget när en av dess ledamöter besökte Taiwan och träffade den taiwanesiska presidenten.
Danmark • Publicerad 13 februari 2020
Pia Kjærsgaard från Dansk Folkeparti besökte Taiwan, vilket fick Kina att se rött. Arkivbild.
Pia Kjærsgaard från Dansk Folkeparti besökte Taiwan, vilket fick Kina att se rött. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Pia Kjærsgaard från Dansk Folkeparti, som grundade och tidigare ledde partiet, var i Taiwan i höstas och träffade bland annat presidenten Tsai Ing-wen. Kort därpå ringde en representant från Kinas ambassad i Danmark till folketingets ledning, rapporterar Jyllands-Posten.

Denne "uttryckte missnöje med att man hade kunnat läsa i taiwanesiska medier att Pia Kjærsgaard under ett besök i Taiwan hade uttryckt sig på ett sätt som ambassaden fann otillfredsställande", enligt en kort sammanfattning där det inte framgår vad Kjærsgaard hade sagt.

Annons

Den kinesiska ambassaden ska ha fått svaret att Pia Kjærsgaard inte hade representerat folketinget eller den danska regeringen i Taiwan och att folketinget inte kan bestämma över vilka människor ledamöterna väljer att träffa.

– Det ska de över huvud taget inte lägga sig i, säger DF-ledamoten själv till Jyllands-Posten.

Pia Kjærsgaard är motsvarande andre vice talman i folketinget. En av hennes kollegor i presidiet, Jens Rohde från partiet Radikale Venstre, vill ta fram en praxis för hur man ska hantera påtryckningar från främmande makt mot den folkvalda församlingen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons