GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klyftorna ökar i Danmark

Ekonomi • Publicerad 24 november 2022
Dannebrogen vajar över ett inkomstmässigt allt mer ojämlikt samhälle. Arkivbild.
Dannebrogen vajar över ett inkomstmässigt allt mer ojämlikt samhälle. Arkivbild.Foto: Erik Johansen/Scanpix/TT

Gapet mellan de som tjänar mest och de som har det allra svårast ökar i Danmark. Sedan man 1987 började mäta klyftorna har skillnaderna aldrig varit så stora som i fjol.

Trots att den förra regeringen hade som uttalat mål att minska gapet mellan rika och fattiga steg den så kallade gini-koefficienten för första gången över 0,3 – från 0,297 år 2020 till 0,302 året efter.

En viktig anledning tros vara den kraftiga värdeökningen på aktier under 2021.

Gini-koefficienten mäter ojämnheten i inkomstfördelningen i samhället. Talet kan vara mellan noll och ett – ju högre tal, desto större inkomstskillnader. Om talet är ett ligger samtliga inkomster hos en enda person.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.