Annons
Nyheter

Konkurser plågar hotell och handel

Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen samt partihandeln nästan dubblerades i maj jämfört samma månad med förra året, enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC.
Ekonomi • Publicerad 1 juni 2023
I maj ökade antalet konkurser markant i vissa branscher. Arkivbild.
I maj ökade antalet konkurser markant i vissa branscher. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Inom hotell- och restaurangbranschen ökade antalet konkurser med 86 procent i jämförelsen. För partihandeln är siffran 90 procent. För byggindustrin var ökningen 28 procent.

"Liksom många förutspått är det tydligt att handeln och hotell- och restaurang också på längre sikt har drabbats av många av de negativa konsekvenserna då konsumenterna har behövt hålla hårdare i plånboken. Det är nu vi börjar se de mer ihållande effekterna av den ekonomiska krisen och vilka branscher som drabbas mer än andra", säger ekonom Johanna Blomé på UC i ett pressmeddelande.

Annons

Det totala antalet konkurser steg under maj med 24 procent, enligt den nya statistiken.

"Vi ser ännu inget ljus i mörkret för svenska företag. Tvärtom har konkurserna ökat markant inom de flesta större branscher under maj månad. Antalet nystartade bolag är också betydligt lägre än samma period i fjol. Det har varit en tuff vinter och vår, och för många innebär det en bägare som runnit över", konstaterar Johanna Blomé.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons