Konsoljättar överens om krav på lootlådor

Sony, Microsoft och Nintendo kräver att spelföretag berättar hur stor chansen är att få olika typer av sällsynta föremål i spel.
Spel • Publicerad 8 augusti 2019
Hur stor är egentligen chansen att få det där föremålet du vill ha i ett spel. Från och med nästa år kommer du att veta. Arkivbild.
Hur stor är egentligen chansen att få det där föremålet du vill ha i ett spel. Från och med nästa år kommer du att veta. Arkivbild.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Så kallade lootlådor där spelare får slumpvisa belöningar har varit en het potatis i spelvärlden de senaste åren. I många spel erbjuds spelare att köpa lådorna för riktiga pengar, vilket jämförts med en typ av lotteri.

Funktionen finns bland annat i EA:s "Fifa"-spel, och hamnade i kraftigt blåsväder i samband med svenska Dices "Star wars: Battlefront 2" under 2017.

Frågan har seglat upp på politikernas bord i många länder, och bland annat har frågan lyfts av den svenska regeringen. Nu har konsoljättarna Microsoft, Sony och Nintendo – tillverkarna av Playstation, Xbox och Switch – kommit överens om att spelföretagen visar hur stor sannolikheten är att man får ett visst föremål, .

Reglerna kommer att gälla nya spel, men även uppdateringar där lootlådor läggs till.

Spelutgivare som EA, Ubisoft, Bethesda och Take-Two har redan sagt sig vara beredda att möta kraven.

Nästa år hoppas konsoltillverkarna och spelföretagen att de nya reglerna är fullt ut implementerade.

I olika uttalanden uppger tillverkarna att de vill att deras kunder ska vara kunna fatta välinformerade beslut.

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.