Annons
Nyheter

Kraftig höjning av ryska styrräntan

Ekonomi • Publicerad 15 augusti 2023
Den ryska centralbankschefen Elvira Nabiullina slår till med ännu en räntehöjning för att dämpa inflationsrisken och stabilisera den ryska rubeln. Arkivbild
Den ryska centralbankschefen Elvira Nabiullina slår till med ännu en räntehöjning för att dämpa inflationsrisken och stabilisera den ryska rubeln. ArkivbildFoto: AP/TT

Rysslands centralbank höjer styrräntan till 12 procent, upp från 8,5 procent. Höjningen görs på ett extrainsatt krismöte inkallat efter ett kraftigt fall för den ryska rubeln till en kurs under 100 rubel per dollar i måndags.

Räntehöjningen – som kommer bara tre veckor efter en höjning på 1 procentenhet – syftar till att dämpa inflationsrisken, som ökar när rubeln tappar i värde.

Rubeln fick omedelbart stöd från räntebeskedet, men är fortfarande en av årets förlorare på valutamarknaden med ett kursfall på över 22 procent mot dollarn sedan årsskiftet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons