Annons
Nyheter

Kraftig ökning av covidpatienter på sjukhus

Antalet patienter som vårdas på sjukhus med covid-19 ökar kraftigt. Ökningen sker både på iva och inom slutenvården.
Vård • Publicerad 3 januari 2022
Sjukvårdspersonal i skyddskläder tar hand om en patient på Södertälje sjukhus i april 2020.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Över 610 personer med covid-19 vårdades inom slutenvården den 1 januari, enligt SVT:s sammanställda statistik. Det är den högsta siffran sedan i slutet av maj förra året. En vecka tidigare låg siffran på 485.

Sett över en sjudagarsperiod ökar antalet inlagda covid-patienter i slutenvården i 13 av Sveriges 21 regioner och minskar i åtta.

Annons

Utöver det vårdas runt 120 personer med covid inom intensivvården på måndagen. Inte sedan i juni har så många covidsjuka fått intensivvård i Sverige, enligt statistiken, som SVT sammanställt från Svenska Intensivvårdsregistret.

Enligt Socialstyrelsens senaste lägesbild från den 30 december är den lediga iva-kapaciteten nationellt sett 16 procent. Sju regioner rapporterade under 10 procents ledig iva-kapacitet.

Inlagda covidpatienter på iva har ökat i 13 regioner. Antalet är oförändrat i tre och har minskat i fem.

Kraftig ökning under nyår

Efter nyår rapporterar till exempel Västra Götalandsregionen om en kraftig ökning av covidpatienter. 148 smittade vårdas nu sammanlagt på sjukhus där, enligt regionens senaste siffror. En ökning med över 50 personer sedan i onsdags. Elva personer får intensivvård.

– Vi har haft en kraftig ökning av covidsjuka under nyårshelgen och har fått vidta en mängd åtgärder, säger Tobias Carlson, överläkare och operativt ansvarig för pandemivården på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som har 87 inlagda patienter.

Bland annat har särskilda avdelningar för covidsjuka återigen öppnats upp på Östra sjukhuset, medan andra patienter körs till Sahlgrenskas huvudsjukhus eller till Mölndal.

Läget förvärras av den vanliga influensan och att personal vabbar eller är hemma sjuk.

– Nu är det ordentligt ansträngt på sjukhuset. Vi hade förutspått en ökning, och vi har sett en långsam ökning de senaste två veckorna, men nu kom det en väldigt kraftig uppgång, säger Tobias Carlson.

– Men den akuta sjukvården måste ju rulla på. Då hanterar vi det, även om det krävs ytterligare ansträngningar från vår personal. De gör det fantastiskt.

Enligt Carlson underlättar de tidigare erfarenheterna från pandemin. Det finns en modell för hur man ska arbeta och fördela resurserna. En risk är att det blir längre väntetider och överbeläggning.

Annons

– Vi gör de justeringar vi behöver hela tiden, säger han.

I Stockholm larmar läkare om att det råder akut platsbrist.

– Det är helt fullt. I hela Stockholm, på alla akutsjukhus, alla intensivvårdsavdelningar och alla geriatriker, säger akutläkaren Lina Stålhane till Sveriges Radio P4 Stockholm.

"Enstaka platser kvar"

I region Dalarna ökar antalet covid-patienter från låga nivåer. Just nu vårdas 22 personer på sjukhus och 5 på iva. Vårdläget är ansträngt och ytterligare belastat av säsongsinfluensan och RS-viruset.

– Det är fullt på sjukhusen i princip, men det finns enstaka platser kvar på infektionsavdelningen. Det är väldigt belastat, men det är inte kris, säger Erik Degerman, verksamhetschef på infektionskliniken på Falu Lasarett.

Sjukhuset har behövt stärka kapaciteten och har öppnat en avdelning dit infektionspatienter som inte har covid flyttas.

– Vi bemannar upp extra pass för att klara vårdplatser och den belastning vi har. Det går runt just nu, men vi hoppas att det inte blir värre än så här för då kommer det att bli ytterst besvärligt.

Om situationen eskalerar kan fler patienter behöva flyttas.

– Vi har kapacitet att utöka om vi behöver, men det får ju konsekvenser för övrig vård, för andra kliniker och kirurgi. Så vi hoppas verkligen att det inte ska behövas.

Ansträngt platsläge

I region Sörmland är 17 covid-patienter inlagda, varav 6 på iva. Ytterligare 5-6 patienter som inte har covid intensivvårdas.

Annons

– Det har varit ansträngt på morgonen, men vi har inte behövt utöka vårdplatserna. Just nu ser platsläget ansträngt ut. Men vi har rätt få överbeläggningar, säger Magnus Johansson, chef för division medicin i region Sörmland.

TT: Hur stor ökning av fall krävs för att ni ska behöva utöka kapacitet?

– I vårt normalläge har vi upp till sex iva-platser, nästa eskaleringssteg är 10 patienter, och sedan 18 – men då får vi påverkan på planerad vård, vi kommer då att få omdisponera personal.

Regionen hoppas på att det inte blir den massiva ökning som setts tidigare.

– Vi har under våren 2020 eskalerat och vårdat över totalt knappt 160 patienter, varav en bit över 30 inom iva, men då fick vi hjälp av andra regioner. Sammanfattningsvis är läget ansträngt men hanterbart utan något stor eskalering just nu.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons