1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kraftigt publiklyft efter VM – upp 30 procent

Damallsvenskans publiksiffror har ökat med 30 procent efter Sveriges bronsframgång i fotbolls-VM.
Och i dag hoppas Göteborg på säsongsrekord när laget flyttar in på Gamla Ullevi för match mot Linköping.
Piteå har allsvenskans högsta publiksnitt på hemmaplan. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT

På de sju omgångarna före sommarens VM hade årets allsvenska säsong ett publiksnitt på 751 åskådare per match. På de sju omgångarna efter VM har snittet legat på 983 åskådare, en ökning med drygt 30 procent.

Landslagsmittfältaren Elin Rubensson har efter VM fått uppleva att hennes Göteborg ökat hemmasnittet rejält. Trots att klubben har fri entré till alla allsvenska hemmamatcher i år – ett antal företag kompenserar inkomstbortfallet – hade Göteborg under våren som mest 823 åskådare (mot Eskilstuna) på en match. Nu har laget haft över 1 000 åskådare i tre raka hemmamatcher.

Blir oftare igenkänd

– Det har verkligen höjts på alla arenor runtom i Sverige, och det är klart att det känns på planen, säger Elin Rubensson.

– Men det är framför allt intresset kring matcherna, det har hänt något där. Vi blir igenkända på ett annat sätt. Generellt har intresset höjts, det är fortfarande många som kommer fram på stan och gratulerar till framgångarna. Det är mycket mer sådant efter VM än det var innan.

Tabelltvåan Göteborg går in i en avgörande period av säsongen. Dels pågår jakten på serieledande Rosengård (två poäng upp), dels går laget snart in ett viktigt Champions League-spel, med en stundande 16-delsfinal mot tyska Bayern München.

Nytt säsongsrekord?

Därför har man i förberedande syfte flyttat dagens allsvenska match mot Linköping till Gamla Ullevi, då den ordinarie arenan Valhalla inte håller Champions League-standard.

På kort sikt hoppas Elin Rubensson på stort publikstöd – kanske ligger säsongsrekordet, 2 449 åskådare i cupfinalen mot Kristianstad, risigt till – och tre nya poäng. På längre sikt önskar hon att det ökade intresset för damallsvenskan håller i sig. Historiskt sett har landslagets framgångar bara gett ett tillfälligt lyft, innan publiksiffrorna har dalat igen.

– Det är jättesvårt att veta om det kommer att hålla i sig, men det känns som att det har hänt något med damfotbollen generellt. Det ser man ute i Europa också när storklubbarna börja satsa. Det har hänt något speciellt.

"Otroligt bra fotboll"

Även Linköping har fått ett lyft, med ett publiksnitt på över 1 500 åskådare efter VM. Den bästa siffran – 2 866 åskådare mot Kristianstad – fick dock lite hjälp på traven genom gratisbiljetter i samband med en ungdomsturnering.

Lagets tränare Olof Unogård hoppas att VM-intresset kan hålla i sig.

– Jag vet inte hur många genombrott som damfotbollen har tillskrivits, och sommarens VM kändes också som ett. Jag tror att många fick upp ögonen för vilken otroligt bra fotboll som spelas nu. Det är klart att det är stor kvalitetsskillnad mot serielunken i damallsvenskan, men jag tror att man har nått en större och större publik, där det tidigare fanns fördomar om att damfotbollen inte är så utvecklad. Det har gått otroligt snabbt och blivit väldigt mycket bättre, och det tror jag bara fick en ännu större skjuts i somras, som vi ser en effekt av nu, säger han.

Läs mer

Östra Göinge

Utryckning: Kraftig brand bröt ut – ”Stor spridningsrisk”

”Lågorna var åtta-tio meter höga.”

Kristianstad

Yngsjö: Heliumballong orsakade räddningspådrag

Sjöräddningen larmades om misstänkt drunkning.

Debatt

Läsartext: Inte lätt att hitta parkering

Fick p-böter på 600 kronor

Kristianstad

Parkeringskaos i Åhus: ”Fråga om liv och död”

Felparkeringar, trängsel och kaos. Larmen från Åhus duggar tätt i högsommarvärmen.

Kristianstad

Trafikolycka väg 118 – flera fordon inblandade

Olyckan har inträffat mellan Torsebro och Kristianstad.

Trafikkaoset

Djurtransport fast i värmen – släpptes inte fram: ”Folk är inte kloka”

Lantbrukaren vid Knäbäck vill se hårdare tag.