Annons
Nyheter

Kritiskt vattenläge på Gotland

Miljö • Publicerad 29 juli 2021
Fårö är ett av de områden på Gotland där vattenbristen är svår. Turistinvasionen tär på vattenreserverna. Arkivbild.
Fårö är ett av de områden på Gotland där vattenbristen är svår. Turistinvasionen tär på vattenreserverna. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Redan i juni var grundvattennivåerna under de normala på Gotland. Den långa torkan har inte förbättrat läget och nu vädjar Region Gotland till alla som befinner sig på ön att hushålla med vattnet.

"Vi vet att det inte beror på läckor utan det är den stora mängden människor som just nu använder väldigt mycket vatten. Alla som är på ön, såväl bofasta som besökare och förstås även företag, måste anstränga sig till det yttersta för att minska vattenförbrukningen just nu", säger Patrik Johansson, chef för dricksvattenenheten/VA-avdelningen, på regionens hemsida.

På flera platser på Gotland är vattensituationen mycket kritisk, skriver regionen. "Vattenåtgången är precis på gränsen av den vattenmängd som finns på platsen. I till exempel Ljugarn, Slite och på Östergarnslandet är läget väldigt ansträngt. Vid Sudersand på Fårö är det mer än ansträngt, där körs det redan ut extra vatten med tankbilar."

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons