Nyheter

Kroatien har tappat var tionde invånare

Kroatiens befolkning har minskat med nästan 10 procent under det senaste årtiondet.
Den svaga ekonomin och Kroatiens medlemskap i EU pekas ut som bidragande förklaringar till utvandringen.
Kroatien • Publicerad 14 januari 2022
Kroatiens premiärminister Andrej Plenković lockar kroater som utvandrat med ekonomiskt stöd om de återvänder. Arkivbild.
Kroatiens premiärminister Andrej Plenković lockar kroater som utvandrat med ekonomiskt stöd om de återvänder. Arkivbild.Foto: Stephanie Lecocq/AP/TT

Kroatien är hem för endast 3,8 miljoner invånare jämfört med 4,2 miljoner för ett årtionde sedan, uppger Kroatiens statistikbyrå på fredagen.

"Det är en otrolig katastrof för Kroatien", säger demografen Stjepan Sterc till TV-kanalen N1.

Landet har präglats av massutvandring i flera år på grund av den i stort sett stillastående ekonomin och bristande möjligheter för unga människor. Kroatiens centrala och östra landsbygd – som redan drabbats hårt av 1990-talets krig – har förlorat flest invånare.

En ny migrationsvåg utomlands sporrades också av landets inträde i EU under 2013. Fler än 250 000 kroater har lämnat landet sedan det gick med i unionen, då många söker ett bättre liv i framför allt Tyskland, Österrike eller Irland, enligt officiell statistik.

FN förutspår att Kroatien kommer att ha 2,5 miljoner invånare i slutet av århundradet.

I december tillkännagav den konservativa regeringen i huvudstaden Zagreb ett nytt system som ger kroater som flyttat till EU-länder upp till 26 000 euro, motsvarande runt 267 000 kronor, för att återvända hem och starta företag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.